W tych częściach Polski aż roi się od grzybów. Ludzie wychodzą z lasu z pełnymi koszykami
Zaczęła się jesień i wielu z nas rusza do lasu na grzybobranie. Gdzie zbierać grzyby, by zapełnić kosze po brzegi? Podpowiedź znajdziecie w naszym artykule. Są bowiem miejsca w naszym kraju, gdzie grzybów jest pod dostatkiem.
Grzyby u progu jesieni
Nawet się nie obejrzeliśmy, a mamy już jesień. Lubimy tę porę roku między innymi na grzyby, które tak chętnie zbieramy. Potem trafiają do naszej kuchni i wzbogacają smak potraw. W polskich lasach już można znaleźć pewne gatunki grzybów. To cieszy grzybiarzy, dla których grzybobranie jest też miłą formą relaksu.
Gdzie zbierać grzyby? Najlepiej zapytać u źródła, czyli u synoptyka grzybowego ze strony grzyby.pl. Zwiastunem jesiennego wysypu grzybów jest coraz częstsze pojawianie się maślaków, prawdziwków i młodych podgrzybków. Synoptyk zauważył, że wysyp tych grzybów zbiegł się z wysypem czubajki kani.
Żadna zupa, żadna sałatka. Bułeczki gyros to raj dla podniebieniaGdzie zbierać grzyby?
Z aktualnych informacji, które publikuje strona grzyby.pl, wynika, że najwięcej leśnych okazów zbierają mieszkańcy centralnej i północnej części Polski. Jak wynika z wpisów, pewien grzybiarz z województwa mazowieckiego znalazł 80 grzybów w zaledwie godzinę. Natomiast grzybiarz z województwa zebrał 100 grzybów.
Wynik jest imponujący. Jeszcze więcej grzybów rośnie w Wielkopolsce. Grzybiarz z tego województwa chwali się zebraniem 150 grzybów. Jakie okazy zbierane są najczęściej? Grzybiarze wskazują na prawdziwki, maślaki i koźlarze. Warto pamiętać o przydatnych wskazówkach podczas grzybobrania.
O tym pamiętaj podczas grzybobrania
Podczas grzybobrania nie wkładaj okazów do plastikowej torby. Mogą się przez to szybciej zepsuć. Grzyby trzymaj w wiklinowym koszyku. Nigdy nie zbieraj grzybów, których nie znasz. Wybieraj gatunki, których jesteś pewien na 100 procent. Zbieraj tylko wyrośnięte grzyby. Młode osobniki można pomylić z innymi gatunkami.
Nie zbieraj i nie niszcz grzybów niejadalnych oraz trujących. Nie próbuj grzybów, żeby rozpoznać gatunek. Nie uszkadzaj grzybni podczas zbierania grzybów. Pamiętaj, żeby nie zachowywać się hałaśliwie i nie śmiecić. Pisaliśmy o przepisie od Magdy Gessler na kluski śląskie. Polecaliśmy też recepturę na udka kurczaka w cebuli.
Źródło: wydarzenia.interia.pl