Siostra Anastazja pakuje do słoików i wlewa octową zalewę. Ten przetwór pokochała cała Polska
Jesień to doskonały moment, by zrobić przetwory z przepisu siostry Anastazji. Gruszki w occie smakują wyśmienicie i będą w sam raz na chłodne miesiące. Wzbogacą smak mięs, sałatek i przekąsek.
Gruszki w occie tylko od siostry Anastazji
Początek jesieni to wielu domach czas robienia przetworów. Pyszne dżemy i powidła przypomną nam smak znakomitych owoców zimą. Do słoików trafiają też warzywa, które potem przydadzą się do obiadu. Warto pamiętać w tym czasie o gruszkach.
U progu jesieni smakują najlepiej. Słodkie i soczyste chciałoby się jeść też zimą. Teraz jest to możliwe. Wystarczy wykorzystać przepis od siostry Anastazji. Dzięki niemu gruszki w occie wzbogacą smak dań mięsnych i sałatek.
Dodaj dosłownie łyżkę do masy na racuchy. Nie będą piły tłuszczuJak zrobić gruszki w occie od siostry Anastazji?
Składniki:
- 1 kg gruszek
- sok z 1 cytryny
Składniki na zalewę octową:
- 500 ml octu winnego
- 200 g cukru
- 500 ml wody
- 1 laska cynamonu
- 5 goździków
Przygotowanie przetworów zacznij od obrania owoców i ich wydrążenia. Jeśli gruszki są bardzo dojrzałe, to nie rób tego, bo się rozpadną. Owoce pokrój na ósemki i skrop sokiem z cytryny. Owoce odstaw.
Teraz zajmij się przygotowaniem zalewy octowej. W niedużym garnku zagotuj wodę z octem i cukrem. Dołóż przyprawy i do zalewy włóż gruszki. Owoce gotuj przez 4 minuty. Garnek zostaw do całkowitego ostygnięcia. Przygotuj wyparzone słoiki i włóż do nich gruszki.
Gruszki w occie siostry Anastazji- niebo w gębie
Wlej zalewę, aż po brzegi. Zakręć słoiki i pasteryzuj je 20 minut. Odstaw je do wystygnięcia do góry dnem. Gruszki w occie przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Może być spiżarnia lub piwnica. Gruszki w occie z przepisu siostry Anastazji mają winny, nieco słodkawy smak.
Są znakomite do dań mięsnych, sałatek, czy przekąsek. Z nimi każde danie nabiera smaku. Dlatego wypróbuj ten prosty przepis w swojej kuchni. Kilka składników wystarczy, by przygotować wyborne przetwory na jesień i zimę. Pisaliśmy o tym, jak przygotować szybką i smaczną sałatkę pieczarkową. Przybliżaliśmy w artykule metkę, która na zachodzie jest bardzo lubiana, ale w Polsce niezbyt popularna.
Źródło: smaker.pl