Smakosze.pl Przepisy Połącz 2 sosy i zmieszaj z mięsem. Kotlety mielone nigdy nie były tak pyszne i soczyste
Canva / Openas

Połącz 2 sosy i zmieszaj z mięsem. Kotlety mielone nigdy nie były tak pyszne i soczyste

3 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Nie masz pomysłu na nadchodzący obiad? Przychodzimy z pomocą. Nasz przepis na soczyste kotlety mielone z musztardą i majonezem nie ma sobie równych. Mięso usmażone z tymi dwoma dodatkami pachnie i smakuje wprost nieziemsko.

Soczyste kotlety mielone z musztardą i majonezem są wyjątkowo pyszne dzięki sposobowi ich przygotowania. Po usmażeniu mięso podduszamy jeszcze w garnku z dodatkiem aromatycznych przypraw. To właśnie dzięki tej metodzie kotlety są nadzwyczaj wilgotne i wręcz rozpływają się w ustach. Koniecznie wypróbuj ten patent.

Przepis na soczyste kotlety mielone z musztarda i majonezem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki

  • 1 jajko

  • 1 łyżka musztardy

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • 1 mała cebula

  • bułka tarta

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • i liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

Soczyste kotlety mielone z musztardą i majonezem krok po kroku

Mięso na soczyste kotlety mielone z musztardą i majonezem włóż do dużej miski razem z posiekaną drobno cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem . Dodaj do niego musztardę, majonez, paprykę wędzoną, zioła oraz sól i pieprz do smaku . Wbij także jajko i dodaj ok. 4-5 łyżek bułki tartej . Wymieszaj składniki na jednolitą masę i odstaw na 5-10 minut, aż wieprzowina przejdzie smakiem przypraw .

Po upływie tego czasu z mięsa formuj niewielkie kotlety . Na patelni rozgrzej dobrze 2-3 łyżki oleju . Soczyste kotlety mielone z musztardą i majonezem smaż na rumiano z obu stron na średniej mocy palnika .

W międzyczasie do garnka wlej ok. 100 ml wody, włóż do niej liść laurowy i ziele angielskie . Płyn zagotuj na małym ogniu, a następnie układaj w nim usmażone soczyste kotlety mielone z musztarda i majonezem.

Mięso duś pod przykryciem przez ok. 10 minut, co jakiś czas przerzucają je na drugą stronę . Po tym czasie soczyste kotlety mielone z musztardą i majonezem są gotowe do podania . Znamy więcej sprawdzonych przepisów na smaczne kotlety . Kotlety schabowe Ewy Wachowicz wychodzą obłędne dzięki dodatkowi popularnego sosu .

Canva / ironstuff
Canva / ironstuff

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy