Smakosze.pl
Soczyste kotlety mielone według Kuronia

canva/daffodilred

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

26 Listopada 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Kotlety mielone według przepisu Jakuba Kuronia są niezwykle soczyste i pełne smaku. Znany kucharz mięso przygotowuje w odpowiedni sposób, następnie doprawia je cebulą, czosnkiem i suszonym majerankiem. Tak przygotowane kotlety będą idealnym daniem obiadowym i posmakują całej rodzinie.

Jakub Kuroń kotlety mielone przygotowuje z łopatki lub karkówki wieprzowej. To mięso z przerostami włókien i tłuszczu, dzięki którym kotlety są niezwykle soczyste. Tłuszcz jest również naturalnym ośnikiem smaku. Po zmieleniu mięsa wlej do niego odrobinę zimnej wody i wyrabiaj ręcznie przez chwilę. To skuteczny sposób na spulchnienie wieprzowiny.

Przekąska na mundial z ziemniaków

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

CZYTAJ DALEJ

Przygotowane w ten sposób mięso Kuroń doprawia również cebulą, czosnkiem i suszonym majerankiem. Kotlety mielone nie dość, że są o wiele smaczniejsze i wyraźne, to zachwycają soczystością. Odpowiedni rodzaj mięsa i spulchnienie to sekret doskonałych kotletów.

Kotlety mielone podaj z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam puree z ziemniaków lub kalafiora oraz surówkę. Kapusta pekińska, czerwona kapusta, czy tarte buraki do tradycyjnej potrawy pasują idealnie. Mięso smaż na mocno rozgrzanym oleju. Zimny tłuszcz sprawi, że kotlety będą ciężkie i tłuste.

Soczyste kotlety mielone. Klasyka w najlepszym wydaniu

Składniki:

  • 500 g łopatki lub karkówki wieprzowej

  • duża cebula

  • ząbek czosnku

  • czerstwa kajzerka

  • mleko do namoczenia bułki

  • łyżeczka suszonego majeranku

  • sól, pieprz

  • jajko

  • bułka tarta do obtoczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

  • 4 łyżki zimnej wody

Jak przyrządzić idealne kotlety mielone? Kuroń zdradził swój sposób

Mięso umyj, oczyść i zmiel w maszynce, następnie przełóż do miski. Wlej 4 łyżki zimnej wody i wyrabiaj mięso, żeby dobrze je spulchnić, odstaw. Kajzerkę namocz w mleku. Cebulę i czosnek zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa.

Dodaj również namoczoną bułkę, wbij jajko, wsyp majeranek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez około 15- 20 minut. Podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Przygotuj również marynowane udka z kurczaka przepisu Jakuba Kuronia. Znany kucharz podzielił się przepisem na rozgrzewającą zupę z pora, jest idealna na jesienne chłody.

kotlety mielone

canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:



Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >