Smakosze.pl Przepisy Połącz cebulę, kapustę i mięso mielone. Pyszny obiad dla całej rodziny
Fot. YouTube/Magia Smaku

Połącz cebulę, kapustę i mięso mielone. Pyszny obiad dla całej rodziny

20 stycznia 2025
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

Jeśli macie dosyć klasycznych mielonych i klopsików, musicie przetestować ten przepis. Mięso mielone w całkiem innej odsłonie. Jest pyszne i naprawdę proste do przygotowania. Koniecznie sprawdźcie.

Mięso mielone inaczej

W Polskiej kuchni jest sporo klasycznych dań z mięsa mielonego. Mielone, czy klopsiki to fantastyczna propozycja , którą wszyscy kochają. Jednak czy można trochę inaczej podejść do mięsa mielonego?

Zamiast kolejny raz przygotowywać mielone, spróbujcie tego prostego przepisu. Podobny znajdziecie na kanale Magia Smaku na YouTube, z którego pochodzą zdjęcia w artykule. Jest pyszny i wprowadzi do kuchni trochę świeżości.

mięso mielone
Fot. YouTube/Magia Smaku
Ten przepis na naleśniki pochodzi z 1860 roku. Do tej pory nie wymyślono doskonalszego

Nowy przepis na mięso mielone

Ten prosty przepis doskonale sprawdzi się dla wszystkich fanów mięsa mielonego. W tym przypadku warto sięgnąć po to wołowinę . Do przygotowania obiadu będzie potrzebne kilka składników.

Składniki

  • olej roślinny
  • ½  szklanki ryżu
  • ½  kapusty pekińskiej
  • 500 gramów mięsa mielonego
  • 2 cebula
  • 2 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 marchewka
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 500 ml wody
  • trochę kopru

Zaczynamy od ugotowana ryżu z odrobiną soli . Kiedy ryż się gotuje, możemy przejść do przygotowania kapusty pekińskiej, którą kroimy, przekładamy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą. Przyszedł czas na przygotowanie mięsa.

Ten przepis pokocha cała rodzina

Obraną 1 cebulę kroimy w kostkę. Ugotowany ryż i cebulę dodajemy do mięsa razem z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę . Następnie kapustę odsączamy z wody i również dodajemy do mięsa. Całość mieszamy i formujemy kotleciki.

Gotowe kotleciki obtaczamy w bułce tartej i przekładamy na blaszkę delikatnie wysmarowaną olejem. Pieczemy przez 20 min w 190 °C. Możemy przejść do przygotowania sosu. Drugą cebulę kroimy w kostkę, a marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Tak przygotowane warzywa podsmażamy, a na koniec dodajemy drugi ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

W osobnej miseczce łączymy śmietanę z ½ szklanki wody i dodajemy do podpieczonych warzyw. Tak przygotowane warzywa umieszczamy na naszych kotlecikach i wsadzamy do piekarnika jeszcze na 20 min. Kotleciki podajemy z koperkiem.

mięso mielone
Fot. YouTube/Magia Smaku
12 osób trafiło do szpitala. Wszystko przez skażone borówki z Polski
Złap za gąbkę, przetnij nożem i zwiąż gumką. Ten patent to hit
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Wydawczyni i redaktorka Smakosze.pl. Pasjonatka kulinariów, która kocha odkrywać nowe smaki. Uwielbia eksperymentować w kuchni i inspirować innych. Oddana fanka kuchni włoskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy