Połącz cebulę, kapustę i mięso mielone. Pyszny obiad dla całej rodziny
Jeśli macie dosyć klasycznych mielonych i klopsików, musicie przetestować ten przepis. Mięso mielone w całkiem innej odsłonie. Jest pyszne i naprawdę proste do przygotowania. Koniecznie sprawdźcie.
Mięso mielone inaczej
W Polskiej kuchni jest sporo klasycznych dań z mięsa mielonego. Mielone, czy klopsiki to fantastyczna propozycja , którą wszyscy kochają. Jednak czy można trochę inaczej podejść do mięsa mielonego?
Zamiast kolejny raz przygotowywać mielone, spróbujcie tego prostego przepisu. Podobny znajdziecie na kanale Magia Smaku na YouTube, z którego pochodzą zdjęcia w artykule. Jest pyszny i wprowadzi do kuchni trochę świeżości.
Nowy przepis na mięso mielone
Ten prosty przepis doskonale sprawdzi się dla wszystkich fanów mięsa mielonego. W tym przypadku warto sięgnąć po to wołowinę . Do przygotowania obiadu będzie potrzebne kilka składników.
Składniki
- olej roślinny
- ½ szklanki ryżu
- ½ kapusty pekińskiej
- 500 gramów mięsa mielonego
- 2 cebula
- 2 ząbek czosnku
- Sól i pieprz
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 marchewka
- 200 g kwaśnej śmietany
- 500 ml wody
- trochę kopru
Zaczynamy od ugotowana ryżu z odrobiną soli . Kiedy ryż się gotuje, możemy przejść do przygotowania kapusty pekińskiej, którą kroimy, przekładamy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą. Przyszedł czas na przygotowanie mięsa.
Ten przepis pokocha cała rodzina
Obraną 1 cebulę kroimy w kostkę. Ugotowany ryż i cebulę dodajemy do mięsa razem z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę . Następnie kapustę odsączamy z wody i również dodajemy do mięsa. Całość mieszamy i formujemy kotleciki.
Gotowe kotleciki obtaczamy w bułce tartej i przekładamy na blaszkę delikatnie wysmarowaną olejem. Pieczemy przez 20 min w 190 °C. Możemy przejść do przygotowania sosu. Drugą cebulę kroimy w kostkę, a marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Tak przygotowane warzywa podsmażamy, a na koniec dodajemy drugi ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
W osobnej miseczce łączymy śmietanę z ½ szklanki wody i dodajemy do podpieczonych warzyw. Tak przygotowane warzywa umieszczamy na naszych kotlecikach i wsadzamy do piekarnika jeszcze na 20 min. Kotleciki podajemy z koperkiem.