Smakosze.pl Przepisy Pory zapiekane w śmietanie. Na przystawkę, przekąskę i do obiadu
Canva /zkruger

Pory zapiekane w śmietanie. Na przystawkę, przekąskę i do obiadu

1 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Pory zapiekane w śmietanie stanowią wyśmienitą, ciepłą przekąskę. Pieczone warzywa wprost rozpływają się w ustach, a aromatyczna szynka dodaje im wyrazu. Całości dopełnia odrobina pysznego, ciągnącego się sera. Tej potrawie nie można się oprzeć. Można ją też podać jako dodatek do obiadu.

Pory zapiekane w śmietanie będą idealnym dodatkiem do obiadu, a także uświetnią rodzinną uroczystość jako przystawka na ciepło. Najlepiej nadają się do tej receptury młode, cienkie pory. Ten przepis jest tak prosty, że podoła mu absolutnie każdy.

Przepis na aksamitne pory zapiekane z szynką

Składniki:

  • 6 cienkich porów

  • kilka plastrów dobrej, wędzonej szynki

  • 200 g śmietanki 30%

  • 1 łyżka musztardy

  • 1/2 szklanki tartego sera żółtego

  • sól i pieprz do smaku

  • odrobina cukru

Jak przygotować wyśmienite pory zapiekane w śmietanie?

Warzywa do porów zapiekanych oczyść i pozbaw zielonych liści , pozostawiając jedynie zwartą część. Każdy kawałek przekrój w poprzek w połowie . Następnie w sporym garnku zagotuj wodę, dodaj odrobine soli oraz cukru .

Do wrzątku włóż kawałki porów i gotuj ok. 10 minut . Po upływie tego czasu odcedź warzywa z wody . Odstaw na bok, aby nieco przestygły .

W międzyczasie przygotuj sos do porów zapiekanych . Śmietanę wymieszaj z musztardą, a następnie dołóż do nich tarty ser żółty . Wymieszaj całość, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Przestudzone pory owiń w plastry szynki . Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę sosu do porów zapiekanych i ułóż na nim warzywa. Na koniec polej zawartość naczynia pozostałym sosem .

Pory wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C . Piecz ok. 15-20 minut . Pory podawaj od razu po przyrządzeniu . Przed podaniem przypraw danie świeżo zmielonym pieprzem.

Por może być doskonałą podstawą do pysznej zupy . Miłośnikom konkretnych dań proponujemy polędwiczki z sosie porowo-grzybowym .

Canva / EasyBuy4u
Canva / EasyBuy4u

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy