Aromatyczne polędwiczki w sosie porowo-grzybowym. Sezonowe danie w sam raz na jesień
Aromatyczne polędwiczki w sosie porowo-grzybowym są wyśmienitą propozycją na jesienny obiad. Soczyste mięso z dodatkiem sezonowych specjałów i nieco pikantnego pora zachwyci niejednego smakosza. Przygotowanie tego dania jest przy tym banalnie proste i wręcz nie może się nie udać.
Polędwiczki w sosie porowo-grzybowym świetnie smakują zaraz po przyrządzeniu. Są też wdzięcznym daniem do odgrzewania na kolejne dni. Możesz przygotować porcję na jeden dzień lub zrobić zapas z większej ilości składników i cieszyć się pysznym obiadem przez cały weekend. Serdecznie polecamy ten przepis.
Przepis na aromatyczne polędwiczki w sosie porowo-grzybowym
Składniki:
1 duża polędwiczka wieprzowa
1 średniej wielkości por
2 ząbki czosnku
ok. 200 g świeżych grzybów (lab taka sama grzybów suszonych po namoczeniu)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka bulionu
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Jak przyrządzić sezonowe polędwiczki w sosie porowo-grzybowym?
Mięso na polędwiczki w sosie porowo-grzybowym opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój je w poprzek na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy plaster rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa.
Pokrojone polędwiczki oprósz z obu stron solą i pieprzem. Posyp je mąką ziemniaczaną tak, aby dokładnie pokrywała każdy kawałek mięsa. Tak przygotowane polędwiczki obsmaż na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Gotowe kawałki przekładaj do garnka.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki do polędwiczek w sosie porowo-grzybowym. Z pora pozostaw jedynie białą część i pokrój ją na cienkie plasterki. Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa zacznij obsmażać pora, cały czas mieszając. Po 2-3 minutach dodaj także grzyby, a po nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż składniki do momentu, aż nieco odparuje woda z grzybów. Dopraw solą i pieprzem.
Zawartość patelni przełóż do garnka z polędwiczkami w sosie porowo-grzybowym. Podlej całość szklanką bulionu, doprowadź do zagotowania, a następnie zmniejsz gaz i duś potrawę przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aby nic nie przywarło do dna.
Gotowe polędwiczki w sosie porowo-grzybowym ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos możesz dodatkowo zagęścić za pomocą mąki lub zabielić śmietaną. Polędwiczki w sosie porowo-grzybowym wyśmienicie pasować będą do kaszy gryczanej lub świeżo ugotowanych ziemniaków. Znamy sprawdzony przepis na polędwiczki w sosie własnym. Suszone pomidory także doskonale komponują się z tym mięsem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy liście laurowe powinno się wrzucać na początku, czy końcu gotowania? Znamy odpowiedź
Dorota Szelągowska robi obłędną pastę na kanapki. Wybór warzyw zaskakuje