Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczne polędwiczki w sosie porowo-grzybowym. Sezonowe danie w sam raz na jesień
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 18.10.2022 22:54

Aromatyczne polędwiczki w sosie porowo-grzybowym. Sezonowe danie w sam raz na jesień

polędwiczki w sosie porowo-grzybowym
Canva / Rodrigo Moreira

Aromatyczne polędwiczki w sosie porowo-grzybowym są wyśmienitą propozycją na jesienny obiad. Soczyste mięso z dodatkiem sezonowych specjałów i nieco pikantnego pora zachwyci niejednego smakosza. Przygotowanie tego dania jest przy tym banalnie proste i wręcz nie może się nie udać.

Polędwiczki w sosie porowo-grzybowym świetnie smakują zaraz po przyrządzeniu. Są też wdzięcznym daniem do odgrzewania na kolejne dni. Możesz przygotować porcję na jeden dzień lub zrobić zapas z większej ilości składników i cieszyć się pysznym obiadem przez cały weekend. Serdecznie polecamy ten przepis.

Przepis na aromatyczne polędwiczki w sosie porowo-grzybowym

Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa

  • 1 średniej wielkości por

  • 2 ząbki czosnku

  • ok. 200 g świeżych grzybów (lab taka sama grzybów suszonych po namoczeniu)

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka bulionu

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak przyrządzić sezonowe polędwiczki w sosie porowo-grzybowym?

Mięso na polędwiczki w sosie porowo-grzybowym opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój je w poprzek na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy plaster rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa.

Pokrojone polędwiczki oprósz z obu stron solą i pieprzem. Posyp je mąką ziemniaczaną tak, aby dokładnie pokrywała każdy kawałek mięsa. Tak przygotowane polędwiczki obsmaż na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Gotowe kawałki przekładaj do garnka.

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki do polędwiczek w sosie porowo-grzybowym. Z pora pozostaw jedynie białą część i pokrój ją na cienkie plasterki. Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.

Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa zacznij obsmażać pora, cały czas mieszając. Po 2-3 minutach dodaj także grzyby, a po nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż składniki do momentu, aż nieco odparuje woda z grzybów. Dopraw solą i pieprzem.

Zawartość patelni przełóż do garnka z polędwiczkami w sosie porowo-grzybowym. Podlej całość szklanką bulionu, doprowadź do zagotowania, a następnie zmniejsz gaz i duś potrawę przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aby nic nie przywarło do dna.

Gotowe polędwiczki w sosie porowo-grzybowym ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos możesz dodatkowo zagęścić za pomocą mąki lub zabielić śmietaną. Polędwiczki w sosie porowo-grzybowym wyśmienicie pasować będą do kaszy gryczanej lub świeżo ugotowanych ziemniaków. Znamy sprawdzony przepis na polędwiczki w sosie własnym. Suszone pomidory także doskonale komponują się z tym mięsem.

Canva / Dar1930
Canva / Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: