Postne gołąbki z niezwykłym farszem. W roli głównej 2 typowo polskie produkty
Postne gołąbki z farszem z grochu i kaszy pęczak są jedną z potraw, które warto przygotować na wigilijną wieczerzę. Farsz doprawiony suszonym majerankiem i natką pietruszki jest aromatyczny i pełen smaku. Nietypowa potrawa będzie doskonałą odmianą od klasyki i z pewnością skusi nie jednego głodnego.
Gołąbki tradycyjnie przygotowujemy z kapusty, mięsa mielonego i ugotowanego ryżu. Niektórzy zamiast ryżu dodają kaszę, a także pieczarki, marchewkę, suszone grzyby. Wigilijna wersja gołąbków smakuje jeszcze lepiej niż tradycyjne danie. Sekretem jest aromatyczny farsz.
Postne gołąbki z kaszy pęczak i grochu są niezwykle aromatyczną potrawą na wigilijnym stole. Farsz dodatkowo doprawiony przesmażoną na maśle cebulą, świeżą natką pietruszki i suszonym majerankiem jest przepyszny i każdy będzie prosił o dokładkę.
Wigilijne gołąbki podaj z sosem grzybowym lub pomidorowym. Osobiście gorąco polecam sos z suszonych grzybów. Liście kapusty sparz w mikrofalówce. To skuteczny i sprawdzony sposób, dzięki któremu ułatwisz sobie gotowanie. Liście włóż do urządzenia i ustaw najwyższą moc. Po 2-4 minutach liście będą wystarczająco elastyczne.
Gołąbki z grochem i kaszą pęczak, czyli kultowe danie w wigilijnej odsłonie
Składniki:
-
biała kapusta
-
400 g grochu
-
200 g kaszy pęczak
-
majeranek
-
pół pęczka natki pietruszki
-
2-3 szklanki wywaru warzywnego
-
2 duże cebule
-
sól, pieprz
-
masło klarowane
Jak przyrządzić wigilijne gołąbki? Aromatyczny farsz zachwyci każdego
Groch i kaszę ugotuj w osobnych garnkach według instrukcji na opakowaniu, odstaw do przestygnięcia. Sparz liście kapusty.
Na głębokiej patelni zeszklij na maśle drobno posiekane cebule. Dodaj ugotowany groch i kaszę. Całość oprósz majerankiem i smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając. Wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie wyłóż na sparzone liście kapusty, zawiń. Gołąbki poukładaj w garnku z grubym dnem. Zalej 2 szklankami bulionu, przykryj i duś na wolnym ogniu około godzinę, do miękkości.
Gołąbki podaj z sosem pomidorowym lub z sosem grzybowym . Każda wersja będzie smakować obłędnie. Pomysł na wigilijne danie? Pierogi z kapustą i grzybami. Sekretem smaku jest idealne ciasto.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wystarczy 1 niewielki błąd i pierogi rozpadną się podczas gotowania. Polacy popełniają go nagminnie
-
Najlepsze paszteciki do barszczu zrobisz w mig. Nie musisz nawet wyrabiać ciasta
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama