Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Poszłam na jarmark bożonarodzeniowy, w głowie się nie mieści co znalazłam. Mało kto zna ten śląski przysmak
Fot. Magdalena Patacz

Poszłam na jarmark bożonarodzeniowy, w głowie się nie mieści co znalazłam. Mało kto zna ten śląski przysmak

11 grudnia 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

W dużych i małych miastach w Polsce prężnie działają już jarmarki bożonarodzeniowe. Wiele osób skarży się jednak na ceny i jakość serwowanych na nich dań. Postanowiłam dowiedzieć się więc, jak wygląda sytuacja w stolicy Górnego Śląska, czyli w Katowicach. Sprawdziłam ceny potraw, a jedno danie bardzo mnie zaskoczyło.

Jarmark bożonarodzeniowy w Katowicach. To trzeba zobaczyć

Jarmark bożonarodzeniowy na rynku w Katowicach jest duży, pięknie przystrojony i jest tu mnóstwo atrakcji dla dzieci i dorosłych. Pierwsze, co rzuca się w oczy, to ogromny diabelski młyn, i duża choinka, przy której stoją sanie Świętego Mikołaja.

Jest również cała masa atrakcji dla najmłodszych. Dzieci mogą przejechać się po całym rynku świątecznym pociągiem. Są również karuzele i mniejszy diabelski młyn. Na terenie całego jarmarku bożonarodzeniowego znajdują się także duże ozdoby świąteczne, jak bałwanki, elfy, pierniki, czy dziadek do orzechów.

Są także budki z figurkami, np. misiami, reniferami, czy elfami. Po włączeniu przycisku figurki zaczynają się ruszać, a my możemy usłyszeć kultowe, świąteczne melodie, które wprawiają w iście świąteczny nastrój. Na tym jednak atrakcje się nie kończą.

jarmark bożonarodzeniowy 1.jpg
Fot. Magdalena Patacz
Na obiad podałem mięsne kieszonki z pysznym farszem. Rodzina nie chce już słyszeć o zwykłych roladkach

Strefa gastronomiczna na jarmarku w Katowicach

W dużej strefie gastronomicznej serwowany jest żurek i kwaśnica za 20 zł, bogracz za 32 i pierogi za 24 złote. Kaszanka kosztuje 20 zł, a kiełbasa z grilla 38. Dużą pajdę chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym kupimy za 25 zł, a grzane wino za 18.

Jedno danie na jarmarku bożonarodzeniowym szczególnie mnie zaskoczyło i zwróciło moją uwagę. Było to „śląskie tiramisu”. Co kryje się pod chwytliwą nazwą? Krupniok, czyli kaszanka serwowana z puree ziemniaczanym . Porcja kosztuje 26 zł i naprawdę warto spróbować.

Na jarmarku w Katowicach możemy znaleźć również oscypki, konfitury, pieczone kasztany, kiełbasy i wędliny. Pamiętajmy jednak, że prawdziwe oscypki są wytwarzane z mleka owczego. Sery te możemy dostać wyłącznie od maja do października. Poza sezonem w sklepach, na bazarach, czy właśnie jarmarkach bożonarodzeniowych nie dostaniemy prawdziwego oscypka, a sery gazdowskie. Potocznie mówimy na nie jednak oscypki.

Niemniej jednak sery te bardzo smaczne. Na jarmarku w Katowicach jest kilka stoisk, na których sprzedawane są sery gazdowskie, a cena uzależniona jest od ich rozmiaru. Możemy zjeść również grillowanego „oscypka” za 8 zł. Z żurawiną kosztuje 9-10 zł.

jarmark bożonarodzeniowy2.jpg
Fot. Magdalena Patacz

Słodycze, ozdoby, bombki. Tutaj czuć święta!

Na jarmarku bożonarodzeniowym spróbowałam również pieczonych kasztanów. Są smaczne, jednak dość specyficzne. Lekko słodkawe z wyczuwalną nutą orzechów. Kasztany mają taką strukturą, że bardzo zapychają. Niemniej warto ich spróbować. Tym bardziej, że porcja, czyli 5 kasztanów kosztuje 12 zł, co daje nam niewiele ponad 2 złote za sztukę.

jarmark bożonarodzeniowy3.jpg
Fot. Magdalena Patacz

Jest tu także coś dla miłośników słodyczy , mianowicie jabłka w czekoladzie za 18 zł, pięknie zdobione pierniki za 20 zł oraz duże, kolorowe lizaki. Na jarmarku bożonarodzeniowym w Katowicach znajdziemy również stoiska z bombkami. Największe wrażenie zdecydowanie robią pięknie zdobione bombki jak za dawnych lat. Każdy z nas doskonale je pamięta.

A jeśli już jesteśmy przy świątecznych wypiekach, serdecznie polecamy pierniczki przepisu Ani Bardowskiej, a także ciasteczka wyglądające jak szyszk i. Rodzina będzie zachwycona!

jarmark bożonarodzeniowy4.jpg
Fot. Magdalena Patacz

Podsumowując, jarmark bożonarodzeniowy w Katowicach to miejsce, które naprawdę warto odwiedzić. Nie ma tu takich tłumów, jak w np. Krakowie. Jest za to zdecydowanie więcej atrakcji, ceny są przystępne i po prostu czuć nadchodzące święta.

jarmark bożonarodzeniowy5.jpg
Fot. Magdalena Patacz
Najlepsze mięso do bigosu. Świąteczne danie wychodzi tak, że palce lizać
Nie smażę już karpia w panierce, znam lepszy sposób. Wigilijna ryba rozpływa się w ustach
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy