Na obiad podałem mięsne kieszonki z pysznym farszem. Rodzina nie chce już słyszeć o zwykłych roladkach
Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, ten przepis wskaże ci rozwiązanie. Przygotowane według niego kieszonki z kurczaka, sprawią, że posiłek z rodziną będzie należał do udanych i co najważniejsze – nikt nie odejdzie od stołu głodny. Dowiedz się, jak przygotować danie w łatwy i szybki sposób, i podaj je na obiad nawet dzisiaj.
Nietypowy pomysł na obiad
Mięso z kurczaka jest jednym z najczęściej kupowanych przez Polaków. Niska cena i możliwość przygotowania z niego wielu dań to niewątpliwie jego zalety. Niestety, składnik posiada również minusy. Przez to, że pojawia się na naszych stołach na tyle często, po jakimś czasie się nudzi i nie smakuje jak dawniej.
Dlatego warto poznać nowe pomysły na obiad. Jednym z nich jest ten na faszerowane kieszonki z kurczaka. Wykonanie jest banalne, a samo przygotowanie zajmuje maksymalnie dwa kwadranse. Dlatego wypróbuj przepis i zaskocz domowników, którzy zachwyceni smakiem, poproszą o niejedną dokładkę.
Michel Moran szczerze o cenach świątecznych dań u Magdy Gessler. Postawił sprawę jasnoKurczak nadziewany tymi składnikami
Kieszonki z kurczaka, dzięki zawartemu w nich farszowi, to najlepszy pomysł na obiad. To on gwarantuje daniu niepowtarzalny smak i odpowiednią soczystość. W dodatku zwykła i dobrze znana pierś z kurczaka, która jest jednym z głównych składników dania, sporo zyskuje na smaku i można zakochać się w jej delikatności na nowo. Do przygotowania farszu potrzebne będą suszone pomidory, parmezan i kilka innych dodatków, które zagwarantują całości odpowiedniego smaku.
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 60 g + 30 g + 30 g startego parmezanu
- 30 g czarnych oliwek
- 3 łyżki oliwy
- 1 garść świeżej bazylii
- ⅓ szklanki bułki tartej
- 2 łyżki suszonego oregano
- 50 g suszonych pomidorów w zalewie z oleju
- 30 g płatków migdałowych
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ¼ szklanki oleju z zalewy suszonych pomidorów
Przepis na kieszonki z kurczaka
Do miski przełóż, pokrojone na mniejsze kawałki, suszone pomidory. Wsyp 30 gramów parmezanu, płatki z migdałów, pieprz, sól oraz dodaj dwa obrane ząbki czosnku. Wlej olej z zalewy i zblenduj składniki na jednolitą masę.
Następnie przygotuj panierkę. W tym celu do miski wsyp kolejną 30-gramową porcję parmezanu, bułkę tartą i oregano. Wymieszaj ze sobą składniki.
Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błon i pokrój na filety. Następnie każdy z nich cienko rozbij. Posmaruj masą z suszonych pomidorów, obsyp parmezanem, ułóż pokrojone oliwki i liście bazylii. Płat mięsa złóż na pół, a krawędzie przyklep tłuczkiem. W razie potrzeby możesz spiąć je również wykałaczkami.
Kieszonki z kurczaka obtocz w panierce i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Gotowe podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.
Sprawdź także, czego nie dodawać do ciasta na pierogi oraz poznaj inny doskonały obiad z kurczaka.