Smakosze.pl Przepisy Pożywna pasta z wędzonej makreli. Rarytas do smarowania pieczywa
canva/arfo

Pożywna pasta z wędzonej makreli. Rarytas do smarowania pieczywa

18 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie, kolację lub pożywny podwieczorek? Przygotuj pastę z makreli wędzonej. Podstawą jest oczywiście ryba, jednak dzięki dodatkom cała potrawa nabiera wyjątkowego smaku. Pastę z wędzonej makreli przygotujesz w 15 minut.

Domowe pasty kanapkowe są nie tylko smaczne i bardzo pożywne, ale również o wiele lżejsze i zdrowsze od gotowych produktów. W paście przygotowanej w domu nie znajdziemy środków, które mają przedłużyć jej świeżość. Pasta z makreli wędzonej to prawdziwy rarytas, który przygotujemy z kilku składników.

Do pasty z makreli koniecznie dodajmy ogórki konserwowe, jajka, cebulę, czosnek i szczypiorek. To właśnie te produkty odpowiadają za rewelacyjny smak. W paście nie może zabraknąć również składników łączących resztę w jedno danie, czyli majonezu i musztardy.

Zanim zaczniemy przygotowywać pastę z makreli wędzonej, dokładnie obierzmy mięso z ości. Makrela ma ich dużo, są również bardzo ostre, dlatego lepiej obrać ją naprawdę dobrze. Pasta z makreli będzie wybornym dodatkiem do pieczywa.

Pożywna pasta z wędzonej makreli

Składniki:

  • 1 makrela wędzona

  • 1 cebulka

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 ogórki konserwowe

  • 4 jajka

  • 1,5 łyżki musztardy delikatesowej

  • 1,5 łyżki majonezu

  • sól, pieprz do smaku

  • szczypiorek

Jak zrobić pastę kanapkową z wędzonej makreli? Będzie gotowa w 15 minut

Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i rozgnieć widelcem, przełóż do miski. Mięso z makreli starannie oddziel od ości, przełóż do miski z jajkami i dokładnie rozgnieć widelcem. Ogórki, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, dodaj do ryby, wymieszaj.

Do pasty dodaj również majonez, musztardę, szczypiorek i dopraw ją do smaku solą i pieprzem . Do kanapek doskonale sprawdzi się również pasta z tuńczyka z dodatkiem ogórków kiszonych oraz pasta z suszonych pomidorów , są pożywne i bardzo smaczne.

Wędzona makrela
canva/prophoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy