Pożywna pasta z wędzonej makreli. Rarytas do smarowania pieczywa
Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie, kolację lub pożywny podwieczorek? Przygotuj pastę z makreli wędzonej. Podstawą jest oczywiście ryba, jednak dzięki dodatkom cała potrawa nabiera wyjątkowego smaku. Pastę z wędzonej makreli przygotujesz w 15 minut.
Domowe pasty kanapkowe są nie tylko smaczne i bardzo pożywne, ale również o wiele lżejsze i zdrowsze od gotowych produktów. W paście przygotowanej w domu nie znajdziemy środków, które mają przedłużyć jej świeżość. Pasta z makreli wędzonej to prawdziwy rarytas, który przygotujemy z kilku składników.
Do pasty z makreli koniecznie dodajmy ogórki konserwowe, jajka, cebulę, czosnek i szczypiorek. To właśnie te produkty odpowiadają za rewelacyjny smak. W paście nie może zabraknąć również składników łączących resztę w jedno danie, czyli majonezu i musztardy.
Zanim zaczniemy przygotowywać pastę z makreli wędzonej, dokładnie obierzmy mięso z ości. Makrela ma ich dużo, są również bardzo ostre, dlatego lepiej obrać ją naprawdę dobrze. Pasta z makreli będzie wybornym dodatkiem do pieczywa.
Pożywna pasta z wędzonej makreli
Składniki:
-
1 makrela wędzona
-
1 cebulka
-
1 ząbek czosnku
-
3 ogórki konserwowe
-
4 jajka
-
1,5 łyżki musztardy delikatesowej
-
1,5 łyżki majonezu
-
sól, pieprz do smaku
-
szczypiorek
Jak zrobić pastę kanapkową z wędzonej makreli? Będzie gotowa w 15 minut
Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i rozgnieć widelcem, przełóż do miski. Mięso z makreli starannie oddziel od ości, przełóż do miski z jajkami i dokładnie rozgnieć widelcem. Ogórki, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, dodaj do ryby, wymieszaj.
Do pasty dodaj również majonez, musztardę, szczypiorek i dopraw ją do smaku solą i pieprzem . Do kanapek doskonale sprawdzi się również pasta z tuńczyka z dodatkiem ogórków kiszonych oraz pasta z suszonych pomidorów , są pożywne i bardzo smaczne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis Ewy Wachowicz na sernik baskijski. Sekret tkwi w 1 aksamitnym dodatku
-
Maślankowe kotlety z piersi kurczaka. Wychodzą bosko soczyste
-
Rosół wyszedł mętny? Wszystko przez brak 1 dodatku. Koniecznie o nim pamiętaj
Źródło: winiary