Smakosze.pl Przepisy Proste ciasto dwóch składników. Nie potrzebujesz ani maki, ani cukru
canva/littleny

Proste ciasto dwóch składników. Nie potrzebujesz ani maki, ani cukru

4 września 2022

Macie ochotę na szybkie ciasto? Czekoladowy wypiek z zaledwie dwóch składników, który wam dziś proponujemy, być może przypadnie wam do gustu. Obejdzie się bez mąki i cukru. Skusicie się?

Jeśli przygotowanie ciasta z zaledwie dwóch składników wydaje wam się niewykonalne, polecamy spróbować. Delikatny wypiek zrobiony z mlecznej czekolady i jaj nie wymaga wiele wysiłku, a jego smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych łasuchów. Bije na głowę sklepowe gotowce.

Przepis na smakowite ciasto z dwóch składników

Składniki:

  • 4 jaja

  • 300 g mlecznej czekolady

  • esencja waniliowa (opcjonalnie)

Opcjonalne dodatki:

Jak zrobić szybkie ciasto z dwóch składników? Będziecie zaskoczeni, jakie to proste

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy ja w misce. Naczynie umieszczamy nad garnkiem z wrzątkiem i topimy słodycz w kąpieli wodnej. Cały czas mieszamy — nie chcemy, by przywarła do dna.

Gdy skończymy, odstawiamy na bok, by nieco ostygła. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka stopniowo dodajemy do przestudzonej czekolady. Po każdej wlanej sztuce, mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy esencję waniliową, jeśli jej używamy.

Na koniec ostrożnie łączymy mus czekoladowo-jajeczny z pianą z białek, po czym całość przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 30 minut. Podajemy po ostudzeniu z dodatkami lub bez. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na szybkie ciasta. Polecamy d wa patenty na smakowity sernik z trzech składników. Być może też skusi was receptura na szarlotkę bez zagniatania ciasta.

Ciasto czekoladowe z dwóch składników jest pyszne
canva/JohnnyMad

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy