Smakosze.pl
Zakalec

Wikipedia / SaraceńskiZakalec / CC BY-SA 4.0

Proste sposoby na uniknięcie zakalca

12 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Sztuka wypieku ciast nie jest najprostszym zajęciem w kuchni, dlatego wiele osób obawia się pieczenia. Największy strach wywołuje wizja zakalca, który niszczy całą blachę ciasta, nad którym pracowało się dużo czasu. Niżej zdradzamy sposoby, dzięki którym unikniesz zakalca za każdym razem - między innymi jak mieszać oraz odmierzać składniki.

Pieczenie ciast jest zajęciem, które wymaga od gotującego mnóstwo uwagi i cierpliwości. Wystarczy w końcu kilka niewielkich błędów, aby zniweczyć całą pracę. Zakalec jest bodaj najbardziej znienawidzoną wpadką, która dotknęła prawdopodobnie każdego amatora ciast.

gołąbki

Pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem

CZYTAJ DALEJ

Zanim osiągnie się poziom na tyle zaawansowany, aby nie obawiać się zakalca, musi minąć przynajmniej kilka sesji pieczenia. Dla początkujących mamy jednak kilka porad, dzięki którym szansa na pojawienie się zakalca spada do minimum.

Ciasto bez zakalca

Po pierwsze wszystkie składniki powinny zostać wyjęte z lodówki przynajmniej na dwie godziny przed pieczeniem. Jajka, masło czy mleko muszą nabrać temperatury pokojowej, aby ciasto równomiernie się piekło. Zmrożone produkty mogą spowodować, że część ciasta będzie surowa, co jest prostą drogą do zakalca.

Kolejną zasadą jest przesianie wszystkich sypkich produktów. Przez sitko powinno przepuścić się mąkę, kakao, cukier puder czy proszek do pieczenia. Poza usunięciem grudek, w składniki wtłacza się więcej powietrza, dzięki czemu ciasto jest lżejsze, bardziej puszyste i ciężej o zakalec.

Surowe ciasto mieszaj w jedną stronę

Z pozoru porada ta może wydawać się niedorzeczna, jednak naprawdę działa. W mące znajduje się gluten, czyli białko występujące w ziarnach zbóż, które ma postać długich włókien. Mieszanie masy w różne strony rozrywa włókna - w efekcie ciasto uwalnia powietrze, opada i może pojawić się zakalec.

Kolejnym trikiem jest mieszanie wszystkich składników tylko do ich połączenia. Jeśli będzie się je miksować czy mieszać zbyt długo, do wnętrza przedostanie się za dużo pęcherzyków powietrza. Takie ciasto zbyt szybko urośnie w piekarniku i po chwili opadnie, wytwarzając zakalec.

Nie otwieraj piekarnika zbyt wcześnie

Choć pokusa otworzenia drzwiczek i spojrzenia na rosnące ciasto jest duża, spróbuj się powstrzymać. Uchylenie ich zbyt wcześnie wypuszcza zgromadzone w środku piekarnika ciepłe powietrze i opóźnia proces pieczenia. Wyjęcie niedopieczonego ciasta to gwarancja zakalca.

Ostatnią rzeczą, o której bezwzględnie należy pamiętać, jest dokładne odmierzanie składników. Nie decyduj się na dosypywanie mąki czy cukru "na oko", gdyż tak łatwo o dysproporcje, które łatwo doprowadzają do pojawienia się zakalca.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego sernik pęka podczas pieczenia i jak tego uniknąć. Ten tekst wyjawia prosty przepis na domową chałkę.

Zakalec

Źródło: canva/LauriPatterson, Getty Images Signature

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: akademiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

bób

Porady

Czy bób można jeść ze skórką? Wyjaśniamy wątpliwości

Czytaj więcej >

Porady

Jak wybrać dobre szparagi w sklepie? Wyjaśniamy czym się kierować

Czytaj więcej >

Porady

Szybki sposób na parzenie liści kapusty na gołąbki. Nie ma łatwiejszego

Czytaj więcej >
zmywarka

Porady

Jak poprawnie odkamienić zmywarkę? Garść porad

Czytaj więcej >
Jak prawidłowo ugotować makaron?

Porady

Jak prawidłowo ugotować makaron? Wielu smakoszy popełnia karygodny błąd

Czytaj więcej >
mycie patelni

Porady

Jak najlepiej dbać o patelnię? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >