Smakosze.pl Przepisy Prosty i szybki krem z masła orzechowego i kakao. Pasuje do kanapek, naleśników, ciast i wielu innych
canva/Natalya Vatutina

Prosty i szybki krem z masła orzechowego i kakao. Pasuje do kanapek, naleśników, ciast i wielu innych

11 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sprawdźcie, jak zrobić prosty i szybki krem z masła orzechowego i kakao. Doskonale pasuje między innymi do kanapek, naleśników i ciast. Można go też zjeść łyżeczką zamiast deseru. Jego przygotowanie jest banalne, a jest o wiele zdrowszy od gotowych, podobnych do niego produktów.

Krem czekoladowy lub czekoladowo-orzechowy lubią najmłodsi, ale i nie jeden dorosły nie pogardzi posmarowanym nim naleśnikiem czy gofrem. Choć wiadomo, że jest kaloryczny, to jednak trudno mu odmówić smaku. Dziś pokażemy wam, jak w prosty sposób można zrobić zdrowszą wersję takiego kremu. Jego podstawą będzie masło orzechowe.

Nasz prosty krem z masła orzechowego da się wykorzystać na wiele sposobów. Można nim smarować nie tylko naleśniki, ale też kromki bułki czy tosty. Świetnie smakuje przełożone nim ciasto czy tort, a posmarowany nim wierzch wypieku zyskuje momentalnie na atrakcyjnym wyglądzie. Takim kremem warto też nadziać babeczki, a także użyć go do przygotowania deseru z pomysłem.

Jak zrobić prosty krem z masła orzechowego i kakao?

Składniki:

  • 6 łyżek masła orzechowego

  • 2 łyżki ciemnego kakao

  • 2 łyżki syropu z agawy lub cukru pudru

  • ok. 1/4 szklanki wody

Przygotowanie kremu z masła orzechowego

Masło orzechowe, ciemne kakao i syrop umieść w miseczce. Dodaj połowę wody, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.

Do kremu dodaj pozostałą wodę i całość dokładnie wymieszaj, by krem uzyskał gładką konsystencję.

Wskazówki:

  • Do kremu można dodać więcej syropu lub cukru pudru. To zależy od waszych upodobań smakowych.

  • Jeśli chcecie wykorzystać krem, jak polewę do ciasta, dodajcie do niego więcej wody, tak by zyskał półpłynną konsystencję.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na krem do ciasta czekoladowego , a także recepturę na czekoladowe trufle .

krem z masła orzechowego
canva/frederique wacquier

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: puszka

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy