Prosty i szybki krem z masła orzechowego i kakao. Pasuje do kanapek, naleśników, ciast i wielu innych
Sprawdźcie, jak zrobić prosty i szybki krem z masła orzechowego i kakao. Doskonale pasuje między innymi do kanapek, naleśników i ciast. Można go też zjeść łyżeczką zamiast deseru. Jego przygotowanie jest banalne, a jest o wiele zdrowszy od gotowych, podobnych do niego produktów.
Krem czekoladowy lub czekoladowo-orzechowy lubią najmłodsi, ale i nie jeden dorosły nie pogardzi posmarowanym nim naleśnikiem czy gofrem. Choć wiadomo, że jest kaloryczny, to jednak trudno mu odmówić smaku. Dziś pokażemy wam, jak w prosty sposób można zrobić zdrowszą wersję takiego kremu. Jego podstawą będzie masło orzechowe.
Nasz prosty krem z masła orzechowego da się wykorzystać na wiele sposobów. Można nim smarować nie tylko naleśniki, ale też kromki bułki czy tosty. Świetnie smakuje przełożone nim ciasto czy tort, a posmarowany nim wierzch wypieku zyskuje momentalnie na atrakcyjnym wyglądzie. Takim kremem warto też nadziać babeczki, a także użyć go do przygotowania deseru z pomysłem.
Jak zrobić prosty krem z masła orzechowego i kakao?
Składniki:
-
6 łyżek masła orzechowego
-
2 łyżki ciemnego kakao
-
2 łyżki syropu z agawy lub cukru pudru
-
ok. 1/4 szklanki wody
Przygotowanie kremu z masła orzechowego
Masło orzechowe, ciemne kakao i syrop umieść w miseczce. Dodaj połowę wody, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.
Do kremu dodaj pozostałą wodę i całość dokładnie wymieszaj, by krem uzyskał gładką konsystencję.
Wskazówki:
-
Do kremu można dodać więcej syropu lub cukru pudru. To zależy od waszych upodobań smakowych.
-
Jeśli chcecie wykorzystać krem, jak polewę do ciasta, dodajcie do niego więcej wody, tak by zyskał półpłynną konsystencję.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na krem do ciasta czekoladowego , a także recepturę na czekoladowe trufle .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepsze szaszłyki na grilla z kurczakiem i cukinią. Prosty i tani przepis krok po kroku
-
Najlepszy przepis na ciasto z truskawkami. Nad wybornym smakiem czuwała sama siostra Anastazja
-
Kiedy banan jest zepsuty? Widząc takie ślady w owocu, natychmiast go wyrzuć
Źródło: puszka