Smakosze.pl Przepisy Prosty obiad dla całej rodziny, czyli placek ze szczawiem. Smaku nadają mu różnorodne zioła
canva/minadezhda

Prosty obiad dla całej rodziny, czyli placek ze szczawiem. Smaku nadają mu różnorodne zioła

6 czerwca 2022

Placek na obiad? Proszę bardzo. Połączenie delikatnej masy z zielonymi warzywami i świeżymi ziołami będzie niesamowicie. Dodamy do niej pyszny sezonowy rarytas — szczaw. Rodzina będzie zachwycona. Koniecznie spróbujcie.

Placek warzywny jest idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Lekka i pełna zdrowych, zielonych warzyw i ziół alternatywa dla zapiekanek — np. makaronowej z serem i pieczarkami czy ziemniaczanej z cebulą i kiełbasą — spodoba się każdemu. Skusicie się?

Przepis na wyborny placek ze szczawiem

Składniki na masę:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki wody gazowanej

  • 2 jaja

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego + do smażenia

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Zielone dodatki i przyprawy:

  • 1 solidna garść świeżego szczawiu

  • 1 kubek liści szpinaku

  • 1 kubek liści młodych pokrzyw

  • spora garść liści mięty

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • zmielona kolendra (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Szpinak, pokrzywy, szczaw i miętę starannie oczyszczamy. Rozdrabniamy je, a następnie dusimy pod przykryciem na dobrze rozgrzanym olej z odrobiną wody.

Całość blendujemy i studzimy. Do zieleniny wbijamy jaja. Następnie mieszając masę łyżką, łączymy ją z olejem, proszkiem do pieczenia, mąką i wodą gazowaną. Doprawiamy do smaku.

Masę przenosimy do formy — najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy około 30 minut. Podajemy na ciepło z wybranymi dodatkami np. z gęstą śmietaną.

Wskazówka: danie można też przygotować w mikrofalówce. Należy umieścić je w naczyniu żaroodpornym najpierw na 4 minuty przy mocy 500 W, a potem na 10 minut przy 600 W.

Szczaw będzie doskonałym dodatkiem do wytrawnego placka
Szczaw będzie doskonałym dodatkiem do wytrawnego placka

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: grazynagotuje

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy