Prosty patent na idealnie soczyste kotlety mielone bez dodatku cebuli
Kotlety mielone zwykle zawdzięczają swoją soczystość cebuli, która podczas smażenia puszcza soki wprost do mięsa. Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz dodawać do nich cebuli, zamień ją na cukinię. Warzywo sprawdzi się równie dobrze, a przy okazji nada gotowym kotletom bardziej zbitą konsystencję i delikatniejszy smak.
Kotlety mielone są klasyką, bez której większość Polaków nie wyobraża sobie nawet jednego tygodnia. Soczyste i miękkie kotlety z chrupiącą skórką, podane z puree ziemniaczanym i mizerią stanowią wszak obiad wyjątkowo smaczny i sycący.
Choć cebula stanowi tradycyjny dodatek do mielonych, z powodzeniem można zastąpić ją zwykłą cukinią. Po starciu i podsmażeniu na patelni z odrobiną czosnku skutecznie nawilża mięsną masę, a także ułatwia utrzymanie kształtu przez kotlety.
Przepis na kotlety mielone z cukinią
Składniki:
-
600 g mięsa mielonego
-
250 g cukinii
-
2 ząbki czosnku
-
1 jajko
-
bułka tarta + 3 łyżki
-
1 łyżeczka suszonego oregano
-
olej
-
sól
-
pieprz
Zacznij od umycia cukinii, odcięcia jej końców i starcia na tarce o dużych oczkach. Wrzuć starte warzywo na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmażaj przez 5-10 minut. Pod koniec dodaj obrane i zmiażdżone ząbki czosnku.
Mięso umieść w misce, dodaj do niego jajko, 3 łyżki bułki tartej, ostudzoną cukinię z czosnkiem, suszone oregano, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Wymieszaj masę, uformuj z niej pojedyncze kotlety i obtocz je w bułce tartej.
Na czystej patelni rozgrzej olej słonecznikowy lub rzepakowy i smaż na nim kotlety z obu stron. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj, gdy są jeszcze ciepłe. Smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały przepis na kotlety mielone wypełnione żółtym serem. Ten tekst wyjawia prosty sposób Kuronia na idealne kotlety schabowe.
źródło: canva/Inna Tarasenko, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestiasmaku