Smakosze.pl Przepisy Prosty patent na idealnie soczyste kotlety mielone bez dodatku cebuli
canva/veyla, Getty Images

Prosty patent na idealnie soczyste kotlety mielone bez dodatku cebuli

12 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety mielone zwykle zawdzięczają swoją soczystość cebuli, która podczas smażenia puszcza soki wprost do mięsa. Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz dodawać do nich cebuli, zamień ją na cukinię. Warzywo sprawdzi się równie dobrze, a przy okazji nada gotowym kotletom bardziej zbitą konsystencję i delikatniejszy smak.

Kotlety mielone są klasyką, bez której większość Polaków nie wyobraża sobie nawet jednego tygodnia. Soczyste i miękkie kotlety z chrupiącą skórką, podane z puree ziemniaczanym i mizerią stanowią wszak obiad wyjątkowo smaczny i sycący.

Choć cebula stanowi tradycyjny dodatek do mielonych, z powodzeniem można zastąpić ją zwykłą cukinią. Po starciu i podsmażeniu na patelni z odrobiną czosnku skutecznie nawilża mięsną masę, a także ułatwia utrzymanie kształtu przez kotlety.

Przepis na kotlety mielone z cukinią

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego

  • 250 g cukinii

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • bułka tarta + 3 łyżki

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia cukinii, odcięcia jej końców i starcia na tarce o dużych oczkach. Wrzuć starte warzywo na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmażaj przez 5-10 minut. Pod koniec dodaj obrane i zmiażdżone ząbki czosnku.

Mięso umieść w misce, dodaj do niego jajko, 3 łyżki bułki tartej, ostudzoną cukinię z czosnkiem, suszone oregano, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Wymieszaj masę, uformuj z niej pojedyncze kotlety i obtocz je w bułce tartej.

Na czystej patelni rozgrzej olej słonecznikowy lub rzepakowy i smaż na nim kotlety z obu stron. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj, gdy są jeszcze ciepłe. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały przepis na kotlety mielone wypełnione żółtym serem. Ten tekst wyjawia prosty sposób Kuronia na idealne kotlety schabowe.

Kotlety mielone

źródło: canva/Inna Tarasenko, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy