Prosty przepis na wieprzowinę pieczoną w sosie własnym - idealny pomysł na uroczysty obiad
Wieprzowina należy do najpopularniejszych mięs w polskiej kuchni. Lubimy ją zwłaszcza dusić i piec. Dziś zdradzimy wam prosty przepis na wieprzowinę pieczoną w sosie własnym. Jest to idealny pomysł na uroczysty obiad. Podajcie ją z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, a także surówką lub jarzynką. Rodzina będzie zachwycona.
Mięso wieprzowe jest dość łatwe do przyrządzenia. I co ważne, trudno je zepsuć. Zawiera w sobie sporo tłuszczu, który zapewnia pieczeni soczystość. W czasie pieczenia pod mięsem pojawia się sporo płynu, który po zagęszczeniu, można podać jako sos do ziemniaków.
Prosty przepis na wieprzowinę pieczoną w sosie własnym — idealny pomysł na uroczysty obiad
Składniki:
-
1 kg szynki lub schabu wieprzowego
-
2 ząbki czosnku
-
2-3 łyżki oleju
-
słodka, mielona papryka
-
majeranek
-
1 cebula
-
sól, pieprz
-
2 łyżki mąki
Przygotowanie wieprzowiny
Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Natrzyj je solą, pieprzem, papryką i majerankiem, a także rozgniecionymi ząbkami czosnku i olejem. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
Mięso umieść w żaroodpornym naczyniu, obłóż pokrojoną w piórka cebulą. Podlej 1/2 szklanki wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 1,5 godziny.
Pieczeń wyjmij, połóż na desce, pokrój w plastry. Sos spod pieczeni przelej do rondelka. Mąkę rozmieszaj w 1/2 szklanki zimnej wody, wlej do sosu, wymieszaj, gotuj, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku. Podawaj do mięsa.
Wskazówka:
Jeśli chcesz, by sos był idealnie gładki, zmiksuj go przy użyciu blendera. Rozbijesz w ten sposób wszelkie grudki i kawałki cebuli.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na dania z wieprzowiny. Sprawdź, jak zrobić bitki wieprzowe w aromatycznym sosie , a także, jak przygotować wieprzowinę wolnogotowaną .
Źródło zdjęcia: canva/Sloniki
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis