Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na wieprzowinę pieczoną w sosie własnym - idealny pomysł na uroczysty obiad
canva/bhofack2

Prosty przepis na wieprzowinę pieczoną w sosie własnym - idealny pomysł na uroczysty obiad

27 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wieprzowina należy do najpopularniejszych mięs w polskiej kuchni. Lubimy ją zwłaszcza dusić i piec. Dziś zdradzimy wam prosty przepis na wieprzowinę pieczoną w sosie własnym. Jest to idealny pomysł na uroczysty obiad. Podajcie ją z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, a także surówką lub jarzynką. Rodzina będzie zachwycona.

Mięso wieprzowe jest dość łatwe do przyrządzenia. I co ważne, trudno je zepsuć. Zawiera w sobie sporo tłuszczu, który zapewnia pieczeni soczystość. W czasie pieczenia pod mięsem pojawia się sporo płynu, który po zagęszczeniu, można podać jako sos do ziemniaków.

Prosty przepis na wieprzowinę pieczoną w sosie własnym — idealny pomysł na uroczysty obiad

Składniki:

  • 1 kg szynki lub schabu wieprzowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 2-3 łyżki oleju

  • słodka, mielona papryka

  • majeranek

  • 1 cebula

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie wieprzowiny

Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Natrzyj je solą, pieprzem, papryką i majerankiem, a także rozgniecionymi ząbkami czosnku i olejem. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

Mięso umieść w żaroodpornym naczyniu, obłóż pokrojoną w piórka cebulą. Podlej 1/2 szklanki wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 1,5 godziny.

Pieczeń wyjmij, połóż na desce, pokrój w plastry. Sos spod pieczeni przelej do rondelka. Mąkę rozmieszaj w 1/2 szklanki zimnej wody, wlej do sosu, wymieszaj, gotuj, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku. Podawaj do mięsa.

Wskazówka:

Jeśli chcesz, by sos był idealnie gładki, zmiksuj go przy użyciu blendera. Rozbijesz w ten sposób wszelkie grudki i kawałki cebuli.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na dania z wieprzowiny. Sprawdź, jak zrobić bitki wieprzowe w aromatycznym sosie , a także, jak przygotować wieprzowinę wolnogotowaną .

wieprzowina
wieprzowina

Źródło zdjęcia: canva/Sloniki

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy