Prosty sposób na perfekcyjne ciasto na pierogi

Chyba każdy się zgodzi, że w pierogach najważniejsze jest ciasto. To ono przesądza o ich apetycznym wyglądzie i pierwszym wrażeniu smakowym. Dlatego dziś podamy wam prosty sposób na perfekcyjne ciasto na pierogi.
Choć niektórzy uważają pierogi za bardzo pracochłonne, to kiedy dojdzie się do wprawy, można je zrobić bardzo sprawnie. Jeśli macie w planach trudniejszy farsz najlepiej przygotujcie go dzień wcześniej. Następnego dnia wystarczy zarobić ciasto i ulepić pierogi.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty sposób na perfekcyjne ciasto na pierogi
Najważniejszym składnikiem ciasta na pierogi jest mąka. Aby zamieniła się w ciasto, wystarczy dodać do niej dobrze ciepłego płynu i zarobić. No właśnie, jakiego płynu? Zwykle dodajecie pewnie wodę, ale spróbujcie zarobić ciasto na pierogi mlekiem. Zyska delikatny smak i aksamitność.
Jajko nie jest obowiązkowym składnikiem ciasta na pierogi, ale zwiększy jego pulchność. Warto natomiast dodać 1-2 łyżki tłuszczu, np. oleju lub masła. Dzięki niemu ciasto będzie miało odpowiednią kleistość i nie będzie szybko wysychać.
Do ciasta na pierogi warto dodać coś jeszcze. Są to przyprawy. W niedużej ilości, ale smakowo dopasowane do farszu. Mogą to być zioła, trochę barwiącej kurkumy czy ciut startej skórki z cytryny. Zobaczycie, że lekko doprawione ciasto podniesie smak całej potrawy.
Cenne wskazówki dotyczące pierogów
Ciasto na pierogi powinno być dobrze wyrobione, tak by było gładkie i elastyczne. Po wyrobieniu dobrze jest dać mu odpocząć przez 15-20 minut. Na ten czas dobrze jest zostawić je przykryte np. miseczką, tak by nie wyschło.
Rozwałkowując ciasto na pierogi, nie należy go zbyt mocno podsypywać mąką. Mąka utrudni bowiem dokładne zlepianie pierogów, wskutek czego w czasie gotowania może z nich wypływać farsz.
Nadziane pierogi należy wrzucić na osolony wrzątek i zamieszać. Potem gotujemy je na niedużym ogniu i czekamy, aż wypłyną na wierzch. Od tego momentu pierogi gotujemy jeszcze 2-4 minuty. Krócej gotujemy pierogi z twarogiem, dłużej z surowym farszem.

Źródło zdjęcia: canva/_jure
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pikantny, a zarazem soczysty schab w sosie chrzanowo-musztardowym
Kaszanka zapiekana w piekarniku z dodatkiem kiszonej kapusty
źródło: wilkuchnia, winiary



































