Obłędne pierogi z ziemniaczanym farszem
Pierogi to jedno z niemal sztandarowe danie kuchni polskiej. Chociaż rekordy popularności biją ich klasyczne wersje, to czasem warto postawić na pewną innowację. Dziś proponujemy obłędne pierogi z nadzieniem ziemniaczanym. Jak je zrobić?
Pierogi z ziemniaczanym nadzieniem to potrawa, która z pewnością urozmaici niejeden rodzinny obiad. Proste, smaczne i szybkie danie z pewnością spodoba się niejednemu smakoszowi. Jak je zrobić?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka gorącej wody
1 jajko
szczypta soli
Farsz:
10 ziemniaków
zioła prowansalskie
oregano
pieprz
sól
1 cebula
tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
Wsyp do miski obie mąki, dodaj do nich sól i wbij jedno jajko. Wyrób ciasto. Wlej powolutku gorącą wodę i wyrób delikatnie widelcem, zabierając z boków mąkę.
Przygotuj farsz. Ugotuj ziemniaki i przeciśnij je przez praskę. Cebulę pokrój w kostkę, przyrumień na tłuszczu i dodaj do ugotowanych ziemniaków. Dopraw farsz do smaku ziołami oraz solą i pieprzem.
Wałkuj ciasto i wykrawaj w nim krążki za pomocą szklanki. Na każdy krążek nałóż nadzienie i zlep palcami boki pierogów.
Pierogi wrzuć do posolonego wrzątku, od wypłynięcia na wierzch gotuj je przez około 5 minut. Danie podawaj polane usmażoną cebulką. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej przepisów na wyborne pierogi m.in. dominikańskie oraz pieczone w piekarniku z dodatkiem jabłek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyślij przepis