Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-17T221700.390

canva/azgek

Obłędne pierogi z ziemniaczanym farszem

17 Sierpnia 2021

(Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2021)

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Pierogi to jedno z niemal sztandarowe danie kuchni polskiej. Chociaż rekordy popularności biją ich klasyczne wersje, to czasem warto postawić na pewną innowację. Dziś proponujemy obłędne pierogi z nadzieniem ziemniaczanym. Jak je zrobić?

Pierogi z ziemniaczanym nadzieniem to potrawa, która z pewnością urozmaici niejeden rodzinny obiad. Proste, smaczne i szybkie danie z pewnością spodoba się niejednemu smakoszowi. Jak je zrobić?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na pierogi z ziemniaczanym farszem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka gorącej wody

  • 1 jajko

  • szczypta soli

Farsz:

  • 10 ziemniaków

  • zioła prowansalskie

  • oregano

  • pieprz

  • sól

  • 1 cebula

  • tłuszcz do smażenia

Kotlety z dwóch składników

Najszybsze kotlety na świecie - tylko dwa składniki

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Wsyp do miski obie mąki, dodaj do nich sól i wbij jedno jajko. Wyrób ciasto. Wlej powolutku gorącą wodę i wyrób delikatnie widelcem, zabierając z boków mąkę.

Przygotuj farsz. Ugotuj ziemniaki i przeciśnij je przez praskę. Cebulę pokrój w kostkę, przyrumień na tłuszczu i dodaj do ugotowanych ziemniaków. Dopraw farsz do smaku ziołami oraz solą i pieprzem.

Wałkuj ciasto i wykrawaj w nim krążki za pomocą szklanki. Na każdy krążek nałóż nadzienie i zlep palcami boki pierogów.

Pierogi wrzuć do posolonego wrzątku, od wypłynięcia na wierzch gotuj je przez około 5 minut. Danie podawaj polane usmażoną cebulką. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej przepisów na wyborne pierogi m.in. dominikańskie oraz pieczone w piekarniku z dodatkiem jabłek.

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyślij przepis

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ciasto black forrest

Przepisy

Najlepszy przepis na kultowe, uwielbiane ciasto "Czarny las"

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i niebanalna zupa meksykańska z ziemniakami

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak przygotować pieczony udziec wołowy?

Czytaj więcej >
Anna Lewandowska, racuchy

Przepisy

Obłędnie pyszne racuchy z brzoskwiniami z przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos z kurczakiem do ryżu - błyskawiczny, smakowity obiad

Czytaj więcej >
Sernik z dodatkiem gotowanego budyniu i jagód

Przepisy

Kremowy, zaskakujący sernik dodatkiem gotowanego budyniu

Czytaj więcej >