Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-17T221700.390

canva/azgek

Obłędne pierogi z ziemniaczanym farszem

17 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Pierogi to jedno z niemal sztandarowe danie kuchni polskiej. Chociaż rekordy popularności biją ich klasyczne wersje, to czasem warto postawić na pewną innowację. Dziś proponujemy obłędne pierogi z nadzieniem ziemniaczanym. Jak je zrobić?

Pierogi z ziemniaczanym nadzieniem to potrawa, która z pewnością urozmaici niejeden rodzinny obiad. Proste, smaczne i szybkie danie z pewnością spodoba się niejednemu smakoszowi. Jak je zrobić?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na pierogi z ziemniaczanym farszem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka gorącej wody

  • 1 jajko

  • szczypta soli

Farsz:

  • 10 ziemniaków

  • zioła prowansalskie

  • oregano

  • pieprz

  • sól

  • 1 cebula

  • tłuszcz do smażenia

Kotlety z dwóch składników

Najszybsze kotlety na świecie - tylko dwa składniki

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Wsyp do miski obie mąki, dodaj do nich sól i wbij jedno jajko. Wyrób ciasto. Wlej powolutku gorącą wodę i wyrób delikatnie widelcem, zabierając z boków mąkę.

Przygotuj farsz. Ugotuj ziemniaki i przeciśnij je przez praskę. Cebulę pokrój w kostkę, przyrumień na tłuszczu i dodaj do ugotowanych ziemniaków. Dopraw farsz do smaku ziołami oraz solą i pieprzem.

Wałkuj ciasto i wykrawaj w nim krążki za pomocą szklanki. Na każdy krążek nałóż nadzienie i zlep palcami boki pierogów.

Pierogi wrzuć do posolonego wrzątku, od wypłynięcia na wierzch gotuj je przez około 5 minut. Danie podawaj polane usmażoną cebulką. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej przepisów na wyborne pierogi m.in. dominikańskie oraz pieczone w piekarniku z dodatkiem jabłek.

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyślij przepis

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >