Smakosze.pl Przepisy Przepis Ani Starmach na chrupiące placki z cukinii
canva.com/Yana Gayvoronskaya

Przepis Ani Starmach na chrupiące placki z cukinii

10 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki z cukinii są doskonałą alternatywą dla klasycznych placków ziemniaczanych, które z pewnością wielu osobom zwyczajnie się przejadły. Niżej zdradzamy przepis Anny Starmach. Dzięki niemu placuszki wychodzą idealnie chrupiące i przepyszne.

Placki z cukinii od Ani Starmach nie mają sobie równych. Bomba smaku ukryta pod chrupiącą panierką sprawia, że ciężko się oprzeć zjedzeniu całego talerza. Co więcej, ilość składników jest minimalna.

Dzięki temu Oszczędzamy zarówno na czasie, jak i pieniądzach - nie musimy martwić się kosztownymi zakupami czy długim przygotowywaniem pojedynczych produktów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na placki z cukinii

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 2 cukinie

  • 80 g mąki

  • 1 jajko

  • 1 jogurt naturalny

  • koperek

  • olej do smażenia

  • duża szczypta soli

Zacznij od umycia cukinii i obcięcia ich końcówek. Nie obieraj ich, lecz zetrzyj na tarce o dużych oczkach wraz ze skórką. Wsyp do sól, zamieszaj i odstaw na 15 minut. W między czasie przesiej mąkę.

Po 15 minutach odciśnij cukinię z nadmiaru wody. Dodaj do niej mąkę, jajko oraz odrobinę soli. Zamieszaj, aż wszystko się ze sobą połączy. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.

Wykładaj na patelnie porcje ciasta i smaż je z obu stron na złoty kolor. Przy podaniu polej je śmietaną oraz obsyp świeżo siekanym koperkiem. Smacznego.

Placki z cukinii
undefined

Źródło: canva.com/fotografermen, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy