Przepis babci na wyśmienite łazanki. Sekret tkwi w dodatkach
Łazanki na obiad sprawdzą się w każdym wydaniu. Te z receptury od babci zaskakują znakomitymi dodatkami. Łazanki z pieczarkami i innymi apetycznymi składnikami wyjdą, że palce lizać.
Łazanki z pieczarkami i boczkiem na obiad
Łazanki są rodzajem makaronu, który ma formę rombów. Zwykle to smaczne danie przyrządza się z suszonymi grzybami lub kiełbasą . Efekt jest wyśmienity, jednak teraz łazanki można przyrządzić w jeszcze smaczniejszym wydaniu.
Wszystko dzięki przepisowi babci. Receptura na łazanki z pieczarkami i boczkiem nie ma sobie równych. Dodatek kminku doskonale podkręca smak tej potrawy . Do tego kiszona kapusta i łazanki na obiad podbiją podniebienia całej rodziny.
Jak zrobić łazanki z pieczarkami i boczkiem na obiad?
Składniki:
- 1 ½ kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- ½ kg pieczarek
- 3 kiełbasy
- 300 g boczku
- 400 g łazanek
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- kminek
- liście laurowe
- ziele angielskie
- owoce jałowca
- olej
Przygotowanie dania zaczniemy od ugotowania łazanek. Następnie zajmiemy się dodatkami. Kapustę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek . Po chwili dokładamy posiekaną cebulę i pieczarki.
Smażymy 15 minut. Do garnka przekładamy ugotowaną i odcedzoną kapustę kiszoną. Dokładamy łazanki, podsmażony boczek, cebulę i pieczarki . Podsmażamy pokrojoną kiełbasę i dodajemy ją do produktów w garnku.
Przyprawy, które dodadzą smaku łazankom z pieczarkami
Teraz pora na doprawienie dania. Wsypujemy sól, pieprz, paprykę słodką i kminek. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i owoce jałowca . Łazanki z dodatkami podgrzewamy i następnie podajemy. Danie jest bardzo smaczne, pożywne i aromatyczne.
Dodatek boczku i pieczarek znakomicie wzbogaca smak łazanek. Kminek nadaje nieco korzennego smaku . Łazanki na obiad nie są trudne w przygotowaniu. Zapewnią znakomity i sycący posiłek całej rodzinie. Pisaliśmy o atrakcyjnych promocjach na masła i jajka w Lidlu . Informowaliśmy też o decyzji Sejmu w sprawie wolnej Wigilii.
Źródło: smaker.pl