Smakosze.pl Przepisy Przepis na bigos mam z zeszytu babci. Aromatyczne dodatki to nie wszystko
Fot. Shutter/Dar1930

Przepis na bigos mam z zeszytu babci. Aromatyczne dodatki to nie wszystko

16 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tradycyjny bigos nie ma sobie równych. Ugotuje go każdy kucharz, ale już nie każdy wie, jak sprawić, aby smakował jeszcze lepiej. Same aromatyczne dodatki nie wystarczą, za doskonałym smakiem, kryje się coś jeszcze. Dlatego koniecznie czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi, a także poznasz przepis babci na bigos.

Tradycyjny bigos to nie tylko składniki

Bigos z kiszonej kapusty jest tradycyjnym daniem kuchni polskiej, który od wieków zachwyca swoim smakiem. Wszystkim wydaje się, że tradycyjny bigos jest tak dobry i aromatyczny, dzięki dodatkom, ale nie do końca jest to prawdą. Okazuje się, że bigos z kiszonej kapusty będzie smaczny, tylko jeżeli wybierzesz dobrej jakości kapustę. Rozpoznasz ją w bardzo łatwy sposób.

Ta idealna powinna mieć żółty kolor. Pod żadnym pozorem nie kupuj tej, która jest jasna wręcz biała. Istotny jest również zapach kapusty. W dobrej  nie powinny być wyczuwalne zapachy octu. Jeżeli je czujesz, to znak, że kapusta zawiera niepotrzebne dodatki. Pamiętaj także, aby ugotowany bigos podawać na drugi dzień. Dopiero wtedy składniki przegryzają się ze sobą, a danie nabiera odpowiedniego smaku.

kapusta.jpg
Fot. Canva/feri1
Polacy jedzą go na śniadanie, a to najgorszy rodzaj sera. Dietetyczka ostrzega

Składniki na bigos z kiszonej kapusty

Skoro wiesz już, jak rozpoznać dobrej jakości kiszoną kapustę, musisz dowiedzieć się o pozostałych składnikach. Jest ich całkiem sporo i żadnego z nich nie można pominąć, bo tylko dzięki połączeniu tych produktów tradycyjny bigos smakuje tak dobrze. Oprócz wspomnianej już kapusty kiszonej potrzebna będzie także surowa biała, która nada całości odpowiedniej konsystencji. Niezbędne są także różne rodzaje mięs oraz przyprawy. Zerknij na listę poniżej, a poznasz nie tylko składniki, ale też ich proporcje.

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 kg surowej kapusty białej
  • 2 łyżki smalcu
  • 400 g kiełbasy jałowcowej
  • 400 g karkówki
  • 300 g surowego boczku
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziarna jałowca
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • ½ szklanki suszonych borowików
  • 150 g suszonych śliwek
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Doskonały przepis babci na bigos

Przygotowanie rozpocznij od namoczenia śliwek i grzybów w wodzie. Następnie boczek, karkówkę oraz kiełbasę pokrój w kostkę o grubości około 1-1,5 centymetra. Z białej kapusty wytnij głąb, a następnie drobno ją poszatkuj. Z kolej kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku i pokrój na drobniejsze części. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę.

W dużym garnku rozpuść smalec. Przełóż mięso i obsmaż je. Następnie wsyp cebulę i dodaj ziele angielskie, ziarna jałowca, liście laurowe. Całość podsmażaj, do momentu zeszklenia cebuli. Czosnek obierz i przeciśnij go przez praskę. Wsyp mieloną paprykę.

Przełóż kiszoną kapustę i wymieszaj ją z pozostałymi składnikami. Następnie stopniowo dodawaj białą kapustę i mieszaj składniki. Grzyby wraz z wodą przelej do garnka. Wsyp majeranek oraz po dużej szczypcie pieprzu, soli i cukru. Ponowie wymieszaj, a garnek przykryj i duś na małym ogniu przez około 2,5 godziny. Dopiero wtedy dodaj koncentrat pomidorowy i śliwki z wodą. Wymieszaj i duś przez godzinę. Na koniec w razie potrzeby przypraw bigos pieprzem, solą i cukrem.

Gotowy bigos z kiszonej kapusty podawaj na drugi dzień, a będzie miał doskonały smak.

bi gos.jpg
Fot. Canva/-lvinst-
Wyjmij z kuchennej szafki i rozsyp po kątach. Jesienią myszy nie wejdą do domu
Ułóż śliwki i zalej tą masą. Idealne ciasto zrobisz na patelni, prościej się nie da
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy