Smakosze.pl Przepisy Przepyszne pieczone ziemniaki z boską chrupiącą skórką
canva/Feelgoodpics

Przepyszne pieczone ziemniaki z boską chrupiącą skórką

9 stycznia 2022

Znudziły wam się klasyczne frytki? Przygotujcie chrupiące ziemniaczane łódeczki. Wystarczy, że podgotujecie warzywo przed upieczeniem, a łatwiej będzie uzyskać pożądany efekt. Tak przyrządzone ziemniaczki możecie podać z ulubioną surówką lub zjeść solo. W każdej formie będą wyśmienite.

Proponowaliśmy wam już przyrządzenie znakomitych ziemniaków z pieczarkowym nadzieniem i zdradzaliśmy jak zrobić obłędną marynatę musztardową , która z tym warzywem komponuje się idealnie. Tym razem podpowiadamy jak przygotować ziemniaczki, by uzyskać zniewalająco chrupiącą skórkę.

Przepis na wyborne pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 6 łyżek oleju rzepakowego

  • 2 ząbki czosnku

  • pół łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżeczki wędzonej papryki

  • 2 łyżeczki suszonej cebuli

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy je na ok. 3-4 cm kawałki. Nie obieramy ich ze skórki. Pocięte warzywa opłukujemy ze skrobi i przekładamy do garnka z wodą. Doprowadzamy do wrzenia i solimy. Gotujemy od 7 do 10 minut — aż ziemniaki będą półtwarde.

Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Olej wlewamy do kubka lub małej miski. Łączmy go z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sypkimi przyprawami.

Przestudzone ziemniaki wkładamy do większej miski i polewamy je olejem z przyprawami. Dłonią delikatnie rozprowadzamy przyprawy. Blachę z wyposażenia piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia.

Wykładamy na nią ziemniaki tak, aby zachować między nimi odstępy. Pieczemy przez 15-20 minut. Podajemy z wegańskim majonezem. Smacznego.

Pieczone ziemniaczki smakują idealnie z wegańskim majonezem
Pieczone ziemniaczki smakują idealnie z wegańskim majonezem

Źródło zdjęcia: canva/Olha_Afanasieva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: polskiziemniak

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy