Przygotuj teraz i ciesz się cudownym piernikiem na Boże Narodzenie. Staropolski przepis nie ma sobie równych
Piernik staropolski jest jednym z najsmaczniejszych świątecznych ciast. Choć jego przygotowanie wymaga czasu, warto go poświęcić — ciasto jest mięciutkie i pełne aromatu. Teraz jest najlepszy moment, by zacząć.
Piernik dojrzewający jest deserem z historią
Nazwa pysznej słodyczy wywodzi się od słowa pierny, czyli pieprzny. Tym mianem określano smak ciasta, do którego dodawane były przyprawy korzenne — w czaszach dawnych nie wszystkim znane.
Choć dziś wypiek uświetnia Boże Narodzenie, dawniej sporządzano go też w celach leczniczych. Dodatki takie jak cynamon, goździki czy imbir mają w końcu zbawienny wpływ na trawienie. Dziś ta ich rola jest nieco zapomniana, ale receptura na przysmak pozostała i warto z niej skorzystać.
Przepis na wyśmienity piernik staropolski
Ciasto na świąteczną słodkość musi dojrzewać przez 3-4 tygodnie. Potem jest pieczone i przekładane, by wraz z powidłami „czekać” na święta. Efekty takiego działania są rewelacyjne, bo kruszeje i przyjemnie układa się na języku podczas jedzenia.
Warto więc zawczasu zebrać produkty i zaplanować przyrządzania. Nie ma ich wiele, ale jakość powinna być wysoka. Choć używanie miodu jest kosztowne, nie oszczędzajcie na nim. Ja robię tylko ten piernik z prawdziwego wyrobu pasiecznego i jestem zachwycona. Inne desery i tak goście przynoszą.
Składniki:
- 200 g masła lub margaryny
- 330 g cukru
- 160 g miodu
- 3 duże jajka
- 200 ml mleka 3,2%
- 1 kg mąki pszennej tortowej
- 80 g przyprawy do piernika
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej.
Dodatkowo:
- likier pomarańczowy lub woda
- powidła śliwkowe
- polewa czekoladowa
Jeśli macie robota kuchennego, warto z niego skorzystać. Masa na piernik staropolski wychodzi lepka i gęsta, więc miesza się ją dość ciężko. Jednak i bez niego sobie poradzicie. Zerknijcie na instrukcję poniżej, by dowiedzieć się, jak połączyć produkty.
Nastawianie piernika dojrzewającego jest proste
W garnku umieszczam masło oraz cukier i podgrzewam. Gdy się połączą, tworząc jednolitą masę, dodaję miód. Dokładnie go rozprowadzam, wciąż trzymając naczynie na niewielkim ogniu. Gotowy miks studzę.
W misie miksera umieszczam jajka, mleko, sodę oczyszczoną i przyprawę piernikową. Wlewam przestudzoną zawartość garnka i wsypuję mąkę. Wyrabiam. Przekładam do szklanej misy , zabezpieczam folią spożywczą i odstawiam w chłodne miejsce na 3-4 tygodnie.
Pieczenie piernika staropolskiego
Ciasto, które leżakowało minimum 3 tygodnie, można już upiec. W tym celu masę przenoszę na oprószoną mąką pszenną stolnicę i rozwałkowuję na cienki placek wielkości blachy z wyposażenia piekarnika.
Umieszczam ją w wyłożonym papierem do pieczenia „naczyniu” i piekę przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu kroję na 3 części. Każdą z nich nasączam wodą lub likierem pomarańczowym.
Kawałki smaruję porcją śliwkowych powideł i układam na sobie, wierzch pozostawiając czysty. Zawijam w folię aluminiową i odkładam w chłodne miejsce na minimum 7 dni. Przed podaniem dekoruję polewą czekoladową.
Jeśli nie macie już czasu na pieczenie piernika staropolskiego, zawsze możecie skorzystać z przepisu na przysmak w wersji ekspresowej . Sprawdźcie też jak zrobić to pyszne ciasto na patelni .