Strzelczyk wziął mięso i pokazał, jak robi schabowego na całą patelnię. Nie do wiary co dodaje do panierki
Przepis na schabowego w każdym domu jest trochę inny. Warto więc czasem zerknąć jak danie przyrządzają kucharze. Strzelczyk na przykład urozmaica skład panierki. Podpowiada też jak wybrać mięsa i jak podejść do jego krojenia. Koniecznie skorzystajcie z jego patentów.
Święto kotleta schabowego
Przepis na schabowego znany jest w każdym polskim domu. Danie, choć kojarzone z rodzimą kuchnią, pochodzi z Włoch. Nie stoi to jednak na przeszkodzie, by 7 listopada poświętować. Dzień Kotleta Schabowego jest idealną okazją do przetestowania receptury Tomasza Strzelczyka.
Kucharz przez widzów swojego kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA poproszony został niedawno o przepis na to danie. Przygotował film, w którym wyjawił kilka przydatnych sztuczek. Przydadzą się one zarówno doświadczonym gospodyniom domowym, jak i osobom uczącym się gotowania.
Boże Narodzenie bez pomarańczy? „Choroba żółtego smoka” dziesiątkuje uprawy, za owoce zapłacisz fortunęPrzepis na schabowego od Strzelczyka
Kluczowe w recepturze Strzelczyka jest zastosowanie kurkumy, która sprawia, że panier jest złocisty. Wybrane przez niego panko, czyli japoński odpowiednik bułki tartej, nadaje mu dodatkowo przyjemnej chrupkości.
Zwrócić też trzeba uwagę na krojenie mięsa. Strzelczyk nie oczyszcza go z tłuszczu, a kotlety, które wycina, są dość grube. To pozwala uzyskać imponującą wielkość rarytasu. Zbierzcie niezbędne produkty i spróbujcie. Wrażenia będą niezapomniane
Składniki:
- 600 g schabu bez kości
- 3 niewielkie jajka
- mąka pszenna
- panko
- szczypta kurkumy
- sól i pieprz w ilości do smaku
- gęsi smalec do smażenia
Do przygotowania schabowych Strzelczyka przydadzą się jeszcze trzy naczynia, w których umieścimy składniki na panier. Powinny być dość duże, bo kotlety też do małych nie będą należały. Więcej szczegółów poznacie w zamieszczonej poniżej instrukcji wykonania.
Jak zrobić wybitne kotlety schabowe? Strzelczyk pokazał przepis`
Pierwszym krokiem w przepisie kucharza jest pokrojenie schabu. Strzelczyk tnie mięso na kawałki o grubości 4 cm, w środku rozcinając je na pół, ale nie do końca. W ten sposób, po rozłożeniu obu części na płasko, uzyskuje kotleta wielkości całej patelni.
Delikatnie go rozbija i oprósza solą oraz pieprzem. Tak przygotowane całe mięso jest następnie panierowane poprzez zanurzenie w mące, jajkach połączonych z kurkumą oraz w panko.
Teraz schabowy ląduje na patelni, na której roztopiona została duża ilość smalcu — taka, w której kotlet będzie zanurzony nawet do połowy wysokości. Smalec musi być dobre rozgrzany.
Po 7 minutach kotleta należy obrócić i zrumienić z drugiej strony, smażąc go już nieco krócej. Można na koniec osuszyć mięso z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Jak podawać kotlety schabowe Strzelczyka?
Smak kurkumy znacznie nie zmieni odbioru dania, więc klasyczne dodatki takie jak ziemniaczane purée czy zasmażana kapusta lub buraczki wciąż będą pasowały. Możecie też podać ulubioną kaszę i surówki.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na schabowego. Sprawdźcie jak zrobić go z dodatkiem pieczarek i sera. Być może skusi was też wersja z udziałem piwnej marynaty. Obie są bardzo przyjemne i aromatyczne.
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA