Pyszna zupa ogórkowa bez ziemniaków
Zupa ogórkowa jest tradycyjną, polską zupą przygotowywaną na domowych kiszonkach. Zupa ma intensywny, mięsny wywar drobiowy wzbogacony warzywami dodawanymi do rosołu. Zupa ogórkowa bez ziemniaków gotowana jest z ryżem, dzięki czemu zyskuje wspaniały smak. Poznaj przepis na niecodzienną i pyszną zupę ogórkową bez ziemniaków.
Zupa ogórkowa jest zupą, którą wszyscy doskonale znamy jeszcze z lat dzieciństwa. Jest lekka, ale pożywna i wprost doskonała w smaku. Zupę ogórkową zawsze przygotowuję na bulionie. W zależności od przepisu, dodaję również mięso lub gotuję ją wyłącznie na warzywach. Do ogórkowej dodaję domowe kiszone ogórki - tu sprawdzisz, jak możesz przygotować je samodzielnie.
Tradycyjna zupa ogórkowa zawsze przygotowywana jest z ziemniakami na intensywnym wywarze mięsnym lub warzywnym. Zupa ogórkowa zyska nowy smak, kiedy przygotujesz ogórkową z ryżem, makaronem lub kaszą jaglaną . Każda wersja ma wyjątkowy i niepowtarzalny aromat.
Przepis na pyszną zupę ogórkową bez ziemniaków
Składniki na 6 porcji:
-
udko z kurczaka
-
kawałek porcji rosołowej indyka
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
natka pietruszki
-
2 ząbki czosnku
-
czerwona cebula
-
kawałek selera
-
2 łyżki śmietany 18%
-
6 ogórków kiszonych
-
200 g ryżu białego
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
2 liście laurowe
-
sól, pieprz
Jak przygotować pyszną zupę ogórkową bez ziemniaków?
Mięso umyj, oczyść i włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody i gotuj przez godzinę, aż na wierzchu zbiorą się szumowiny. Zbierz je, dodaj cebulę, czosnek, marchewki, seler, korzeń pietruszki, natkę, ziele angielskie i liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, następnie dodaj ryż i gotuj, aż zmięknie.
Pod koniec gotowania dodaj starte ogórki kiszone, śmietanę, dopraw solą, pieprzem.
Smacznego.