Smakosze.pl Przepisy Robię większą ilość i wekuję na potem. Najlepsza rozgrzewająca herbata na chłodne dni
Fot. Canva/happylark

Robię większą ilość i wekuję na potem. Najlepsza rozgrzewająca herbata na chłodne dni

18 października 2024

Jesienna herbata to coś, co znamy przeważnie z kawiarni, które sprzedają ją nam za ciężkie pieniądze. A przecież kawiarnie te ameryki nie odkrywają – chodzi o odpowiednią mieszankę przypraw, która doda radości naszym kubkom smakowym, a organizmowi – kopa odporności.

Domowa herbata jesienna

Często piszemy o składnikach i dodatkach, które mają niesłychanie dobry wpływ na stan naszego organizmu. Wiele zdrowotnych substancji występuje w produktach, które łączą się ze sobą. Cynamon, goździki czy anyż to naturalne antybiotyki – a przecież wszystkie można łączyć w jednym naparze.

Nie tylko zwykła herbata może być bazą pysznego, rozgrzewającego i wspierającego walkę z infekcjami napoju . Przedstawiamy doskonały przepis , wykorzystujący wiele prozdrowotnych składników. Tu jednak warto, a nawet trzeba eksperymentować!

jerbatka z owocami

Weź skorupki jajka i zalej je colą. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

Herbata na odporność

Herbatkę taką można potraktować jak sok – czyli zawekować i odłożyć na później. Łatwo ją przecież podgrzać, jeśli nie w rondelku, to choćby w mikrofalówce. Przed zlaniem do słoików odcedzamy jednak przyprawy, żeby nie naciągały zbyt długo, bo napar zgorzknieje.

Składniki

  • 300 g żurawiny
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 3 laski cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • Łyżeczka goździków
  • Niskokaloryczny słodzik lub miód

Przygotowanie jesiennej herbaty

Żurawinę zalewamy 2,5 l gorącej wody i dodajemy przyprawy. Kiedy nieco naciągnie, dorzucamy owoce wyszorowane i pokrojone w plasterki. Jabłka kroimy w plastry po wykrojeniu gniazd nasiennych.

Część naparu przeznaczoną do zawekowania przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do zupełnego ostygnięcia. Jeśli wieczka nie będą wklęsłe, konieczne będzie dodatkowe wekowanie.

Wypróbuj też przepisy na naleśniki na maślance i placki ziemniaczane .

herbata z cynamonem

Wszyscy myślą, że jest niezdrowy, a jest na odwrót. To smarowidło na kanapki zaskakuje
Tymi zdrowymi ciasteczkami zajadam się non stop. Nikt mi nie chce uwierzyć, z czego są zrobione
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy