Wszyscy myślą, że jest niezdrowy, a jest na odwrót. To smarowidło na kanapki zaskakuje
Majonez zwykle trafia do sałatki jarzynowej i innych smakołyków. Nie cieszy się dobrą reputacją i traktowany jest jako produkt niezdrowy. Nie do końca tak jest, bo może być wartościowy dla naszego zdrowia, ale pod pewnymi warunkami.
Majonez, jeść czy nie jeść?
Z majonezem mamy problem. Bo z jednej strony trudno sobie wyobrazić tradycyjną sałatkę jarzynową bez niego, a z drugiej strony mamy świadomość, że jest niezdrowy. To bardzo kaloryczny produkt, którego powinny unikać osoby, które chcą schudnąć. Jednak pojawiają się też głosy o tym, że majonez jest zdrowy.
Jak to możliwe? Badania naukowe dowiodły, że jedzenie majonezu obniża ryzyko wystąpienia udaru. Ten produkt zawiera kwasy omega-3, które dobroczynnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Zapobiega zawałom serca i stabilizuje rytm serca. Zdrowy majonez w tym wypadku jak najbardziej nam służy.
Tymi zdrowymi ciasteczkami zajadam się non stop. Nikt mi nie chce uwierzyć, z czego są zrobioneZdrowy majonez w naszej diecie
Jak zaznacza Hayley Netser, która jest terapeutką żywieniową, majonez trzeba jeść z umiarem:
Ze względu na obecność przeciwutleniaczy majonez zmniejsza ryzyko udaru. Jeśli nie będziemy go jeść za dużo, nie musimy obawiać się negatywnych skutków uwzględnienie go w jadłospisie
Majonez jest tłusty i kaloryczny. Jednak to też jest jego zaletą, bo wysoka zawartość tłuszczu pomaga w lepszym przyswajaniu składników odżywczych przez organizm. Odrobina majonezu wzbogaci smak potraw i zapewni lepsze wchłanianie witamin i minerałów.
Zdrowy majonez obniża cholesterol
Majonez zawiera sporo witamin. Hayley Netser podkreśla w wypowiedzi dla portalu Onet:
Majonez jest bogaty w witaminę K i E, ma w sobie także potas, selen i sód. Już łyżeczka majonezu zapewnia nam jedną piątą dziennego zapotrzebowania na witaminę K.
Selen wzmacnia naszą odporność, poprawia wygląd skóry i podkręca metabolizm. Zaskoczeniem jest, że obniża poziom cholesterolu, bo zawiera tłuszcze nienasycone, których potrzebujemy.
Pomagają one w przyswajaniu składników odżywczych i stabilizują poziom cholesterolu. Jednak musimy wciąż pamiętać, że majonez jest produktem wysokokalorycznym i możemy go jeść, ale tylko w niewielkich ilościach. Wówczas wyjdzie nam to na zdrowie. Pisaliśmy, jak ugotować pyszną zupę z dyni. Radziliśmy, jak zrobić kapustę z grochem bez namaczania.
Źródło: gotowanie.onet.pl