Weź skorupki jajka i zalej je colą. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Prosta domowa mieszanina z nieoczekiwanych składników może okazać się dobrym sposobem na powszechny problem. Wystarczy połączyć kilka składników. Należą do nich skorupki jajek i cola. Nie uwierzysz, jakie to proste
Domowy sposób na przypalone garnki
Jeśli coś jest głupie, ale działa, to nie jest głupie – jak mówi wcale niegłupie porzekadło. O ile łączenie skorupek jajek z colą i płynem do zmywania brzmi jak internetowa moda, ma wiele sensu. Powstaje z niej detergent, a właściwie zamiennik detergentu, bezpieczny dla garnków i żywności, którą będziemy w nich przygotowywać, za to skuteczny przeciw spaleniźnie.
Kuchenne przypalone potrawy to szczególny rodzaj spalenizny. Składają się z materii organicznej, która miała stanowić nasze pożywienie. Cola, preparat o kwaśnym odczynie, pomoże skutecznie ją rozpuścić. Jajka zadziałają jak składnik ścierny, a płyn do zmywania pomoże pozbyć się resztek zabrudzeń.
Wszyscy myślą, że jest niezdrowy, a jest na odwrót. To smarowidło na kanapki zaskakujeCola i skorupki jajek
Ilustracje do tego sposobu pochodzą z kanału Smart Fox. Autorzy zalecają tam przyrządzić więcej preparatu na później. Jest to jednak nie najlepszy pomysł, bo kwaśna cola rozpuści także wapienne skorupki, które w ten sposób stracą swoje właściwości.
Składniki
- Skorupki 4 jajek
- ¼ szklanki wody
- ¼ szklanki płynu do zmywania
- ½ szklanki coli
Płyn ścierny na spaleniznę
Skorupki jajek mogą być dowolne – po ugotowaniu jaj lub po wybiciu surowych. Rozdrabniamy je na grudki widoczne, ale naprawdę małe. Niektórzy używają do tego blendera lub młynka do kawy. Takie skorupki mogą jednak poważnie stępić lub nawet wyszczerbić ostrza. Najpewniejszym sposobem rozbicia ich jest moździerz.
W szklance mieszamy skorupki z wodą i płynem do zmywania. Dodajemy wygazowaną colę. Dokładnie mieszamy i wylewamy na dno przypalonego garnka. Zostawiamy go na co najmniej pół godziny. Taki garnek można domywać gąbką bez użycia druciaka.
Poznaj też prognozy cen karpia na święta i los jednej z restauracji z Kuchennych Rewolucji.