Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Posiekaj kapustę i dodaj dwa jajka. Mógłbym jeść to na obiad codziennie przez cały rok
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.02.2025 16:34

Posiekaj kapustę i dodaj dwa jajka. Mógłbym jeść to na obiad codziennie przez cały rok

Placek z kapusty
Fot. Anna Zyśk

Różnego rodzaju smażone placki to uczta dla podniebienia. Niestety przy okazji także to rodzaj grzesznej przyjemności ze względu na zawartość węglowodanów i tłuszczu ze smażenia. Ale w tym wypadku jest inaczej.

Placek z kapusty

Anna Zyśk, autorka kulinarnego profilu jedz.pysznie na Instagramie, pokazała przepis na doskonały placek z kapusty. Dzięki temu, że wykonany jest właśnie z tego warzywa, można jeść go bez wyrzutów sumienia. Warto wypróbować ten przepis, bo placek jest nie tylko zdrowy, lecz także bardzo tani.

Kapusta to chyba trochę niedoceniane warzywo. Często sięgamy po niej przy diecie redukcyjnej, bo zawiera białko, niewiele kalorii, a przy tym jest sycąca. Taki placek wykorzystuje wszystkie te zalety w pysznej postaci.

Zdrowy obiad na szybko od Strzelczyka. Bez tłuszczu, robi się chwilę, a smakuje wybornie

Kapusta z dipem

Ania Zyśk poleca ten placek jako obiad z kapusty i jajek, który można serwować z ulubionymi sosami. Najprostszy, a przy tym nasz ulubiony, to oczywiście jogurt z dodatkiem czosnku i odrobiny przypraw. Można też dodać do niego startego i odciśniętego ogórka i posiekaną miętę. Otrzymujemy wtedy proste tzatziki.

Składniki

  • 220 g kapusty
  • 1 jajko
  • 5 g sezamu
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 40 g sera
  • Sól, pieprz. czosnek granulowany

Kapusta z jajkami na obiad

Krok 1. Kapustę drobno szatkujemy.

szatkowanie kapusty
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. W misce dodajemy przyprawy i prażony sezam. Ugniatamy dłonią, by kapusta zmiękła.

przyprawianie kapusty
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Dodajemy jajka i skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy masę.

mieszanie kapusty
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Placek układamy na patelni zwilżonej oliwą i smażymy pod przykryciem na małym ogniu.

smażenie kapusty
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Kiedy placek zacznie ścinać się z brzegów, za pomocą talerza odwracamy go na drugą stronę. Posypujemy z wierzchu serem i dosmażamy do złocistego koloru.

placek z kapusty
Fot. Anna Zyśk

Krok 6. Placek kroimy i podajemy z dipami.

serwowanie kapusty
Fot. Anna Zyśk