Posiekaj kapustę i dodaj dwa jajka. Mógłbym jeść to na obiad codziennie przez cały rok
Różnego rodzaju smażone placki to uczta dla podniebienia. Niestety przy okazji także to rodzaj grzesznej przyjemności ze względu na zawartość węglowodanów i tłuszczu ze smażenia. Ale w tym wypadku jest inaczej.
Placek z kapusty
Anna Zyśk, autorka kulinarnego profilu jedz.pysznie na Instagramie, pokazała przepis na doskonały placek z kapusty. Dzięki temu, że wykonany jest właśnie z tego warzywa, można jeść go bez wyrzutów sumienia. Warto wypróbować ten przepis, bo placek jest nie tylko zdrowy, lecz także bardzo tani.
Kapusta to chyba trochę niedoceniane warzywo. Często sięgamy po niej przy diecie redukcyjnej, bo zawiera białko, niewiele kalorii, a przy tym jest sycąca. Taki placek wykorzystuje wszystkie te zalety w pysznej postaci.
Zdrowy obiad na szybko od Strzelczyka. Bez tłuszczu, robi się chwilę, a smakuje wybornieKapusta z dipem
Ania Zyśk poleca ten placek jako obiad z kapusty i jajek, który można serwować z ulubionymi sosami. Najprostszy, a przy tym nasz ulubiony, to oczywiście jogurt z dodatkiem czosnku i odrobiny przypraw. Można też dodać do niego startego i odciśniętego ogórka i posiekaną miętę. Otrzymujemy wtedy proste tzatziki.
Składniki
- 220 g kapusty
- 1 jajko
- 5 g sezamu
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 2 jajka
- 40 g sera
- Sól, pieprz. czosnek granulowany
Kapusta z jajkami na obiad
Krok 1. Kapustę drobno szatkujemy.
Krok 2. W misce dodajemy przyprawy i prażony sezam. Ugniatamy dłonią, by kapusta zmiękła.
Krok 3. Dodajemy jajka i skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy masę.
Krok 4. Placek układamy na patelni zwilżonej oliwą i smażymy pod przykryciem na małym ogniu.
Krok 5. Kiedy placek zacznie ścinać się z brzegów, za pomocą talerza odwracamy go na drugą stronę. Posypujemy z wierzchu serem i dosmażamy do złocistego koloru.
Krok 6. Placek kroimy i podajemy z dipami.