Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Sanepid skontrolował nadmorskie lodziarnie. Wyniki jeżą włosy na głowie, posypały się kary
Fot. ANDRZEJ IWANCZUK/REPORTER

Sanepid skontrolował nadmorskie lodziarnie. Wyniki jeżą włosy na głowie, posypały się kary

16 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sanepid ostrzega przed niebezpiecznymi bateriami, które wykryli w lodach. W próbkach pobranych z 90 lodziarni połowa nie spełnia norm. Instytucja kontrolująca nałożyła na właścicieli lokali wysokie kary. Najgorzej wypadły nadmorskie lodziarnie.

Lody dla ochłody nie dla wszystkich

Wakacje trwają w pełni, więc nad polskim morzem, pomimo wysokich cen, nie brakuje turystów. A ci jak wiadomo, spragnieni są nie tylko zimnych napojów, ale też lodów.

Niedawno sanepid w całym województwie zachodniopomorskim przeprowadził akcję, która opierała się na pobraniu próbek lodów i zbadaniu ich. To, co odkryli, przechodzi najśmielsze oczekiwania. Chodzi o niebezpieczną bakterię. Dlatego instytucja ostrzega przed zakupem tych popularnych deserów.

lody z maszyny.jpg
Fot. Canva/Jevtic
Zalej skorupki octem. Ekspresowo rozwiążesz problem w domu

Sanepid przeprowadził kontrole

Sanepid zbadał 205 próbek lodów z automatów, z czego 90 w samym pasie nadmorskim. Okazało się, że w połowie próbek pobranych nad polskim morzem wykryto bakterię Enterobecteriacae.

Choć naturalnie występuje ona u człowieka w jelicie grubym, jest niebezpieczna. W dodatku świadczy o braku zachowania higieny podczas produkcji lodów. Zjedzenie produktu z tą bakterią może spowodować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe, szczególnie u osób z chorobami układu pokarmowego lub z obniżoną odpornością.

Na szczęście próbki okazały się wolne od innych groźnych bakterii. Nie wykryto szczepów Salmonella ani Listeria monocytogenes. Te bowiem mogą wywoływać poważne zatrucia pokarmowe .

Sanepid zastosował kary

Instytucja odpowiadająca za kontrolę warunków sanitarnych między innymi w restauracjach i lokalach gastronomicznych nałożył na właścicieli kary. W 15 z nich, w których doszło do ponadprzeciętnego przekroczenia norm, nałożono kary finansowe. Na pozostałe lokale nałożono obowiązek wzmocnienia działań sanitarnych. Choć sytuacja z roku na rok się poprawia i tak nie jest idealnie.

Pamiętaj, aby zawsze kupować lody w sprawdzonych punktach. Zwracaj uwagę na to, czy maszyna do lodów jest czysta oraz, czy same lody nie są roztopione i czy mają regularny kształt. Wtedy masz większą pewność, że powinny być w porządku. Sprawdź, co przygotować z cukinii oraz zobacz, gdzie masło otrzymasz za darmo .

lody 2.jpg
Fot. Canva/Vindhya Chanddrasekharan
Pokrój nektarynkę i połącz ją z kurczakiem. Taka sałatka to idealny obiad na upały
Nikt mi nie wierzy, z czego robię te kotlety. Mielone i schabowe mogą się schować
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy