Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nikt mi nie wierzy, z czego robię te kotlety. Mielone i schabowe mogą się schować
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 16.07.2024 07:00

Nikt mi nie wierzy, z czego robię te kotlety. Mielone i schabowe mogą się schować

kotlety warzywne
Fot. YouTube/Zdrowe przepisy

Kotlety mielone i schabowe to przeszłość. Wypróbuj przepis na te, które cała rodzina pokocha od pierwszego kęsa. Podaj je najbliższy obiad, a przygotujesz je nie raz. Sposób jest banalnie prosty i dzięki niemu zrobisz je w mig. 

 

Doskonałe kotlety na obiad

Wielu nie wyobraża sobie obiadu bez kotletów. W połączeniu z ziemniakami i surówką tworzą doskonałe danie. Najczęściej podajemy wtedy mielone lub schabowe. To nie tylko najpopularniejsze kotlety, ale też jedne z najstarszych w naszej kuchni.

Dlatego po takim czasie warto wypróbować jakieś nowe kotlety. Świetnym rozwiązaniem są te z przepisu. Poznaj go, a później zrób je i podaj je na pyszny obiad dla całej rodziny. 

brokul na kotlety.jpg
Fot. YouTube/Zdrowe przepisy 
Ten przepis na chłodnik dostałem od babci. Wszyscy się dziwią, z czego go robię

Mięsa dzisiaj nie będzie

Zazwyczaj kotlety przyrządza się  mięsa. W tym wypadku jest zgoła inaczej, bo mięso jest niepotrzebne. Najważniejszym składnikiem jest brokuł. Oprócz warzywa niezbędne są także inne produkty. Poznasz je wszystkie, kiedy zapoznasz się z listą umieszczoną poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Zdrowe przepisy, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 500 g brokułów
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g mozzarelli
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

Przepis na warzywne kotlety

Umytego brokuła pokrój na kawałki. Następnie gotuj je przez 10 minut na parze. Przełóż warzywo do brokuła i rozgnieć go za pomocą widelca. Wsyp płatki owsiane oraz dodaj przyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mozzarellę zetrzyj na małych oczkach tarki i wsyp ją do miski. Wbij jajka, całość przypraw pieprzem i solą. 

Wymieszaj składniki na jednolitą masę. Następnie uformuj z niej małe, podłużne kotlety i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierch każdego z nich posmaruj oliwą. Kotlety piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Podawaj na obiad, tylko nie zdziw się, kiedy rodzina poprosi o dokładkę. Sprawdź, co można przygotować z cukinii oraz poznaj przepis na inne kotlety

kotlety z brokuła.jpg
Fot. YouTube/Zdrowe przepisy