Nikt mi nie wierzy, z czego robię te kotlety. Mielone i schabowe mogą się schować
Kotlety mielone i schabowe to przeszłość. Wypróbuj przepis na te, które cała rodzina pokocha od pierwszego kęsa. Podaj je najbliższy obiad, a przygotujesz je nie raz. Sposób jest banalnie prosty i dzięki niemu zrobisz je w mig.
Doskonałe kotlety na obiad
Wielu nie wyobraża sobie obiadu bez kotletów. W połączeniu z ziemniakami i surówką tworzą doskonałe danie. Najczęściej podajemy wtedy mielone lub schabowe. To nie tylko najpopularniejsze kotlety, ale też jedne z najstarszych w naszej kuchni.
Dlatego po takim czasie warto wypróbować jakieś nowe kotlety. Świetnym rozwiązaniem są te z przepisu. Poznaj go, a później zrób je i podaj je na pyszny obiad dla całej rodziny.
Ten przepis na chłodnik dostałem od babci. Wszyscy się dziwią, z czego go robięMięsa dzisiaj nie będzie
Zazwyczaj kotlety przyrządza się mięsa. W tym wypadku jest zgoła inaczej, bo mięso jest niepotrzebne. Najważniejszym składnikiem jest brokuł. Oprócz warzywa niezbędne są także inne produkty. Poznasz je wszystkie, kiedy zapoznasz się z listą umieszczoną poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Zdrowe przepisy, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 500 g brokułów
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 100 g płatków owsianych
- 100 g mozzarelli
- oliwa
- pieprz
- sól
Przepis na warzywne kotlety
Umytego brokuła pokrój na kawałki. Następnie gotuj je przez 10 minut na parze. Przełóż warzywo do brokuła i rozgnieć go za pomocą widelca. Wsyp płatki owsiane oraz dodaj przyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mozzarellę zetrzyj na małych oczkach tarki i wsyp ją do miski. Wbij jajka, całość przypraw pieprzem i solą.
Wymieszaj składniki na jednolitą masę. Następnie uformuj z niej małe, podłużne kotlety i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierch każdego z nich posmaruj oliwą. Kotlety piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Podawaj na obiad, tylko nie zdziw się, kiedy rodzina poprosi o dokładkę. Sprawdź, co można przygotować z cukinii oraz poznaj przepis na inne kotlety.