Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój nektarynkę i połącz ją z kurczakiem. Taka sałatka to idealny obiad na upały
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 16.07.2024 10:01

Pokrój nektarynkę i połącz ją z kurczakiem. Taka sałatka to idealny obiad na upały

sałatka
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli

Gdy upał daje się we znaki, nie chce nam się gotować. Nie mamy też ochoty na ciężkie i bardzo sycące dania. W takich właśnie dniach z chęcią sięgam po tę sałatkę z nektarynką. Lepszego dania na upały nie mogłabym sobie wymarzyć.

Sałatka z nektarynką to idealny obiad na upały

Żadne kotlety, żadne ciężkie dania. Postaw na sałatkę z nektarynka, która orzeźwi i zaspokoi apetyt. Dodatek lekkiego mięsa z kurczaka zapewni odpowiednią sytość daniu. Całość wieńczy zaś wyśmienity sos. Na temperatury jak w czasie lata w Grecji nie ma nic lepszego.

Sałatka z nektarynką, poza owocami oraz kurczakiem, ma w sobie dużą ilość chrupiących warzyw. Wszystko razem spaja jogurtowy delikatny sos. Podobny przepis znajdziecie na kanale Kuchnia Marioli w serwisie YouTube. Stamtąd pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

nektarynka.jpg
Fot. Canva/IngridHS
Promocja zaczęła się wczoraj rano. W Biedronce jest masło za darmo, trzeba się spieszyć

Przepis na sałatkę z nektarynką czyli idealny obiad na upały

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka, podsmażona z ulubionymi przyprawami
  • 2-3 dojrzałe nektarynki
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • biała część z niewielkiego pora
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie

Obiad na upały- tak zrobisz wyśmienitą sałatkę z nektarynką

Kapustę pekińską umyj i skrój do dużej miski. Z nektarynek usuń pestki i pokrój owoce w niewielką kostkę. Dołóż podsmażoną, odcedzoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojonego w półplasterki pora.

W osobnej miseczce zrób sos do sałatki z nektarynką. Majonez wymieszaj z jogurtem. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Połącz wszystko w jedną całość.

Sos wymieszaj z sałatką z nektarynki. Odstaw na 10-15 minut do lodówki, by smaki połączyły się. Po tym czasie obiad na upały jest gotowy do podania. N wysokie temperatury idealnie nada się także chłodnik. Tak podanego arbuza jeszcze nie jedliście.

kurczak.jpg
Fot. Canva/vinicef