Pokrój cukinię w plastry i zapiecz z tymi dodatkami. Każdy poprosi o przepis i dokładkę
Pierwszą cukinię ogrodnicy zbiorą na początku sierpnia. Dlatego już teraz poznaj przepis na smaczne danie z tego warzywa. Sprawdzi się jako przekąska na każdą okazję. Przygotuj ją, a nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć.
Cukinia pojawi się już za chwilę
Cukinia pojawia się na początku sierpnia, a sezon na warzywo trwa do końca lata. Właśnie wtedy jest najsmaczniejsza, a przygotowywane z niej dania smakują wybornie. Sposobów na nie jest naprawdę sporo, ale jednym z lepszych jest to na danie z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Oczywiście równie dobrze nadadzą się egzemplarze, które niemal przez cały rok dostępne są w sklepach.
Cukinia z pieczarkami to przekąska, która zadowoli każdego. Wypróbuj sposób, a będziesz musiała robić je bardzo często. Sposób jest łatwy i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Poniższy przepis zainspirował kanał Weronika Domogród w serwisie Youtube, z którego pochodzą użyte w artykule zdjęcia.
Zanim zamrozisz koperek, zrób z nim 1 rzecz. Będzie świeży, jakbyś dopiero go pokroiłCukinia z kilkoma dodatkami
Najważniejszym składnikiem, jak nie trudno się domyślić, jest cukinia. Oprócz niej potrzebne są także inne dodatki, między innymi pieczarki. Przedstawiono je wszystkie wraz z proporcjami na liście, którą znajdziesz poniżej. Sprawdź, co będzie ci potrzebne, a później zrób z nich doskonałą przekąskę.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 8 pieczarek
- 150 g żółtego sera w kostce
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej
- suszona bazylia
- mielona papryka słodka
- sól
Cukinia z pieczarkami - przepis
Zacznij od dokładnego umycia cukinii. Następnie pokrój ją w plastry o grubości około jednego centymetra. Warzywo przełóż do miski i posyp solą.
Pieczarki i cebulę pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz pieczarki. Składniki przypraw bazylią i mieloną papryką. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Cukinie odsącz z wody i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ich wierzch posmaruj wymieszaną z bazylią olejem. Następnie ułóż na nich pieczarki z cebulą, a całość obsyp startym na dużych oczach tarki serem.
Przez 20 minut zapiekaj przekąskę w temperaturze 140 stopni, a następnie obniż temperaturę do 100 stopni i zapiekaj ją przez 5 minut. Gotowe danie podawaj jako przekąskę, a bliscy poproszą o niejedną dokładkę. Sprawdź, jakie danie możesz przygotować z mandarynki oraz dowiedz się, jak poprawnie mrozić koperek.