Ścieram kalafiora i łącze go z tymi składnikami. Moja surówka jest 10 razy lepsza, niż w restauracji
Jak obiad, to tylko z pyszną surówkę. Ostatnio robię ją z kalafiora, dodaję kilka zdrowych składników i zaraz podaję. Ta surówka jest nie tylko prosta, ale także przepyszna. Wracam do niej co i raz, ty też tak będziesz robić.
Surówka pełna smaku i witamin
Wiosna to dobry moment, by częściej sięgać po surówki . Ostatnio korzystam z prostego przepisu i robię ją ze startego kalafiora, rzodkiewki i ogórków gruntowych . Do tego czerwona cebula, koperek, czosnek i sok z cytryny.
Surówka smakuje znakomicie i jest pełna witamin. Pasuje do wszystkich dań obiadowych i bije na głowę wszystkie serwowane na mieście. Przyrządzam ją szybko i zawsze błyskawicznie znika z talerzy. Apetyczna, wyrazista w smaku będzie najlepsza do wiosennego obiadu.
Jak zrobić surówkę ze startego kalafiora z dodatkami?
Składniki:
- 1 mały kalafior
- ½ pęczka rzodkiewki
- 2 ogórki gruntowe
- 1 cebula czerwona
- ½ pęczka koperku
- ½ pęczak natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżek oleju roślinnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie surówki zacznij od podzielenia kalafiora na mniejsze części i starcia go na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewki i ogórki zetrzyj na tarce o małych oczkach . Posiekaj czerwoną cebulę, koperek i natkę pietruszki.
Starte warzywa przełóż do miski, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wlej sok z cytryny i olej. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Surówkę wstaw do lodówki na godzinę. Następnie podawaj.
Surówka najlepsza na wiosenny obiad
Surówka ma wyrazisty smak i jest bardzo apetyczna. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i tych bez mięsa . Dzięki temu przepisowi przyrządzam ją raz- dwa, schładzam i zaraz podaję. Domownicy za nią przepadają.
Każdemu polecam prosty przepis na tę surówkę . Dostarczy ona wielu witamin, które przydadzą się na wiosnę . Pisaliśmy o tym upiec sernik z przepisu Heni Foks. Podpowiadaliśmy, czy rabarbar jest warzywem, czy owocem.
Źródło: przepisjoli.com