Siekane kotlety z kurczaka z ananasem
Kotlety można przygotować na różne sposoby. Tym razem wypróbujemy przepis na specjał na bazie kurczaka i ananasa. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli oprzeć się takiej propozycji obiadowej.
Smakowite kotlety niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Przeważnie sięgamy po ich mieloną odsłonę lub kultowego schabowego. Czasem warto pokusić się na kulinarne eksperymenty.
Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Przepyszne kotlety siekane z kurczaka i ananasa
Nie da się ukryć, że kotlety są jednym z tych dań, które cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Jakiś czas temu na naszym portalu gościły mielone w orientalnej odsłonie . Dziś wypróbujemy przepis na niecodzienny specjał.
Kotlety z siekanego mięsa kurczaka same w sobie są nie lada pokusą. Smakołyk będzie jeszcze lepszy, jeśli wzbogacimy go o ananasa oraz ser. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania wybornych kotletów?
-
podwójna pierś z kurczaka
-
ananas w puszce
-
papryka czerwona
-
2 jajka
-
45 g mąki
-
250 g żółtego sera
-
sól
-
pieprz
-
papryka wędzona
Niezawodny przepis na wyśmienite siekane kotlety
Na początku oczyszczamy mięso z piersi kurczaka. W jednym z poprzednich artykułów wyjaśnialiśmy, dlaczego lepiej go nie myć . Pozbywamy się wszelkich błon i ścięgien. Tak przygotowane mięso drobno siekamy. Warto wykorzystać bardzo ostry nóż.
Ananasa odsączamy z zalewy. Owoc również drobno siekamy. Z kolei ser ścieramy na tarce. Paprykę myjemy i wydrążamy . Następnie kroimy ją w niewielką kostkę. Tak przygotowane produkty mieszamy w misce z pozostałymi składnikami.
Kiedy nasza masa na siekane kotlety jest już gotowa, wykładamy ją niewielkimi partiami na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. T ak przygotowane smakołyki umieszczamy na około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza .
Siekane kotlety z kurczaka i ananasa są już gotowe. Najlepiej smakują w towarzystwie domowych frytek i surówki. Możemy podać je także z aromatycznym sosem serowym. Niezależnie od tego, jakie dodatki wybierzemy, jedno jest pewne, kotlety w tym wydaniu momentalnie znikają z talerzy.
Canva / Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel