Smakosze.pl
Smażenie może zakończyć się klapą

Pixabay / ivabalk

O czym należy pamiętać podczas smażenia?

7 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smażenie jest jedną z najbardziej podstawowych form obróbki cieplnej naszych specjałów. Czasami nasze kotlety wręcz ociekają tłuszczem. Można tego uniknąć dzięki wykładaniu smakołyków na rozgrzany olej partiami. Nie śpieszmy się też z

Smażenie niejednokrotnie pozwalało nam na przygotowywanie wyjątkowych smakołyków. Niestety, czasami niewielkie niedopatrzenia owocują kulinarną klapą. Warto pamiętać o kilku niezwykle istotnych detalach. Dzięki nim nasze kotlety będą obłędne.  

Czego unikać, kiedy decydujemy się na smażenie?

Odpowiedź na powyższe pytanie nie jest taka oczywista. Jednak smażenie rządzi się swoimi prawami i należy mieć na uwadze kilka zmiennych, od których zależy efekt naszych kuchennych poczynań. Kotlety już nigdy nie będą ociekały tłuszczem.

Smażenie jest podstawą, jeśli chodzi na naszą rodzimą kuchnię. Niedawno przedstawialiśmy przepis na wyborne kotlety schabowe. Tym razem naszą uwagę skupimy na samym zagadnieniu smażenia. Mało kto spodziewałby się, że tak łatwo o błędy.

Gdy w grę wchodzi smażenie, pamiętajmy, by smakołyki wykładać na patelnię partiami. Umieszczenie zbyt wielu frykasów sprawia, że mięso gotuje się w tłuszczu. Najlepiej smażyć naraz kilka kotletów i nie obracać ich zbyt wcześnie na drugą stronę. Wówczas mięso z wierzchu zetnie się, a tłuszcz nie przeniknie do środka.

Smażenie wymaga odpowiedniej temperatury. Przed umieszczaniem naszego dania na patelni, lepiej położyć na niej kawałek potrawy. Gdy zacznie się smażyć, wówczas tłuszcz osiągnął odpowiednią temperaturę.

(Pixabay / LMpolepy)

Smażenie już nigdy nie skończy się rozczarowaniem

Absolutną podstawą, jeśli chodzi o smażenie, jest dobór odpowiedniego tłuszczu. Powinien mieć on wysoką temperaturę dymienia. Najlepiej sprawdza się olej rzepakowy i smalec. Więcej na ten temat można się dowiedzieć w jednym z wcześniejszych artykułów.

Czasami smażenie jest uciążliwe z powodu pryskającego tłuszczu. Taki efekt może kompletnie odebrać nam przyjemność z przyrządzania frykasów. Na szczęście w prosty sposób unikniemy tego mankamentu.

Burzliwy tłuszcz okiełznamy, kiedy dodamy do niego szczyptę soli. Warto zapamiętać tę sztuczkę. Korzysta z niej wielu smakoszy. Należy jednak uważać na to, by nasze dłonie suche. Dodatkowa kropla wody może tylko pogorszyć sytuację.

Bez wątpienia korzystanie z powyższych wskazówek, znacząco poprawi jakość naszych kotletów i innych specjałów. Smażenie wcale nie musi być trudne. Wystarczy do niego podejść w odpowiedni sposób

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: WP Kuchnia; Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Czytaj więcej >
czy można pić jajka

Porady

Czy można pić surowe jajka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Czytaj więcej >
naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >