Smakosze.pl Przepisy Soczysta i rozpływająca się w ustach golonka z indyka. Alternatywa dla wieprzowiny
canva/wideonet

Soczysta i rozpływająca się w ustach golonka z indyka. Alternatywa dla wieprzowiny

30 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Golonka z indyka to świetna alternatywa dla tradycyjnej golonki wieprzowej. Jest mniej tłusta, lżejsza i pełna smaku. Do golonki przygotuj marynatę z czosnku i kilku podstawowych przypraw, a będzie przepyszna. Poznaj przepis na soczystą i rozpływającą się w ustach golonkę z indyka.

Indycza golonka jest pomysłem na obiad dla całej rodziny. Jest bardzo soczysta i delikatna dzięki dwóm ważnym etapom przygotowania. Golonkę podaj z ziemniakami opiekanymi lub smażonymi na patelni , a także z lekką surówką, np. buraczków lub z pora.

Golonka będzie idealna, kiedy zamarynujesz ją w przyprawach i wstawisz na całą noc do lodówki, aby naszła przyprawami. Mięso koniecznie wyjmij z lodówki minimum 30 minut przed pieczeniem. Golonka musi zagrzać się w temperaturze pokojowej. Nagła zmiana temperatury spowoduje, że mięso może stać się twarde.

Z indyka przygotujesz również wiele pysznych dań: ugotujesz aromatyczną zupę, zrobisz sałatkę, potrawkę, gulasz, dania jednogarnkowe. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, proste i tanie danie- tu poznasz przepis na potrawkę z indyka z bukietem warzyw , rozpływa się w ustach.

Przepis na soczystą golonkę z indyka

Składniki na 4 porcje:

  • 4 golonki z indyka

  • 2 większe cebule czerwone

Składniki na marynatę:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

  • 4 ząbki czosnku

  • po łyżeczce tymianku suszonego i papryki mielonej słodkiej

  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej

  • pół łyżeczki soli i pieprzu

Jak zrobić golonkę z indyka?

Mięso umyj i odkładnie osusz. W małym naczyniu przygotuj marynatę: przeciśnij przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj go z oliwą i resztą przypraw.

Golonki natrzyj marynatą, przełóż do pojemnika, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na całą noc, aby mięso naszło przyprawami. Następnego dnia wyjmij golonki pół godziny przed pieczeniem.

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i obłóż pokrojonymi w słupki cebulami. Całość podlej delikatnie wodą, przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz przez godzinę i 15 minut.

W międzyczasie sprawdzaj ilość wody i w razie potrzeby wlej jeszcze trochę, aby mięso się nie przypaliło. Po upływie wyznaczonego czasu, zdejmij pokrywę, podlej golonki powstałym sosem i dopiekaj kolejne 20-30 minut. Podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Surowa golonka na desce

Źródło zdjęcia: canva/fotek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy