Smakosze.pl Porady Sprawdź, zanim kupisz. Po tym poznasz idealne ogórki do kiszenia
Fot. Shutter/Lysenko Andrii

Sprawdź, zanim kupisz. Po tym poznasz idealne ogórki do kiszenia

18 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wakacje to idealny moment na przygotowanie wyśmienitych przetworów na zimę. Jak co roku królują oczywiście ogórki kiszone. Warzywa na przetwory najczęściej kupujemy u lokalnych sprzedawców, na targowiskach. Podczas zakupów zwracaj uwagę na kilka szczegółów. To właśnie po nich poznasz idealne ogórki do kiszenia.

Na takie ogórki musisz uważać

Ogórki kiszone to dodatek wielu dań. Uwielbiamy je wszyscy, ale już nie każdy z nas zdaje sobie sprawę, że ich smak zależy przede wszystkim od warzywa, które kisimy. Istnieje kilka czynników, na które trzeba zwracać uwagę, za nim kupimy ogórki.

Wybór odpowiedniej odmiany ogórków to tylko połowa sukcesu. Należy zwrócić uwagę między innymi na ich wielkość, twardość i kolor. Pamiętaj, że warzywa najlepiej kupić u polecanego sprzedawcy. Jeśli ogórki są przenawożone, nic z nich będzie. Bardzo szybko zepsują się w słoikach.

ogórki kiszone.jpg
Fot. Canva/WDnet Studio
Duża zmiana w Żabce. Klienci nie będą zachwyceni

Do ogórków kiszonych potrzebne są dodatki

Jeśli wybierasz się na stragan, by kupić ogórki gruntowe do kiszenia, nie zapomnij również o czosnku (zwróć uwagę na to, by było to polskie, nie chińskie warzywo), koprze, chrzanie. Do kiszonek warto dodać także liście dębu, winogron, czy porzeczek. Liście te podkręcają smak.

Pamiętaj również, by ogórki wkładać do słoików najpóźniej 8 godzin po zakupie. Wcześniej jednak należy moczyć je godzinę w lodowatej wodzie. Zabieg ten znacząco poprawi stan warzyw, które leżały w skrzyniach na targowisku. Ogórki odzyskają jędrność.

Na to zwracaj uwagę podczas zakupów

Aby ogórki kiszone wyszły smaczne, musisz kupić takie egzemplarze, które mają idealny kształt. Nie mogą być zbyt przerośnięty, a w dodatku powinny być o regularnym kształcie. Doskonale byłoby, gdyby ich długość zaczynała się od 5 centymetrów, a kończyła na 15. Ponadto istotny jest również kolor skórki. Powinna być cienka, jasnozielona, a jej powierzchnia pokryta  powinna być jak największą liczbą brodawek.

Zwracaj również uwagę na odmiany. Ogórek, który nadaje się do kiszenia to:

  • Śremski
  • Octopus
  • Andrus
  • Borus
  • Śremianin
  • Julina.

Jeżeli przygotujesz ogórki kiszone, z którejś z tych odmian, masz pewność, że wyjdą doskonałe. W dodatku spełniają wszystkie wcześniejsze wymogi. Nie czekaj, tylko ruszaj na rynek i szukaj wybornych ogórków. Sprawdź, co przygotowało Auchan oraz dowiedz się, jak przechowywać wędlinę .

ogórki na kszaku.jpg
Fot. Canva/Markit
Już nie robię ketchupu z pomidorów. Znam lepszy sposób
Do zrobienia tego chleba nie używam grama mąki. Przygotowanie ciasta zajmuje 5 minut
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy