Smakosze.pl Przepisy Spytałam babcię o przepis na jej słynny dżem z agrestu. Nie uwierzyłam, gdy wymieniła jedynie 2 składniki
Screen z filmu na kanale YouTube Uwaga Babcia Gotuje

Spytałam babcię o przepis na jej słynny dżem z agrestu. Nie uwierzyłam, gdy wymieniła jedynie 2 składniki

30 lipca 2023

Dżem z agrestu jest świetnym dodatkiem do wypieków i deserów. Przygotowanie lekko kwaskowego owocowego przysmaku do niedawna wydawało mi się trudne. Jednak, gdy babcia wyjawiła mi przepis, okazało się, że to bułka z masłem. Wystarczy jeden dodatek i odrobina cierpliwości. Efekty są znakomite.

Prosty przepis na dżem z agrestu

Babcia pokazała mi, że agrestu nie trzeba omijać szerokim łukiem. Choć owoc jest dość kwaśny i ma twardą skórkę, zrobimy z niego fantastyczny dżem, który pasował będzie do niejednego deseru lub ulubionego pieczywa. Musicie spróbować.

Składniki:

  • 1 kg agrestu
  • cukier, ksylitol lub erytrytol wedle uznania
Moja koleżanka przyrządza bób, jak nikt inny. Nigdy za nim nie przepadałam, teraz nie mogę się oderwać

Jak przygotować pyszny dżem z agrestu? Wystarczy jeden dodatek

Zaczynam od umycia agrestu i pozbawienia go szypułek. Owoce umieszczam w dużym garnku, a następnie rozgniatam je przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Dodaję słodzik lub cukier. Ilość jest zależna od preferencji. Dokładnie mieszam składniki i gotuję na niewielkim ogniu około 40 minut.

Przed przeniesieniem do słoiczków wykonuję test zimnego talerzyka — łyżeczkę dżemu z agrestu przenoszę na naczynie, by sprawdzić, jaką konsystencję będzie miał po ostudzeniu.

Jeśli jest odpowiednia, zamykam w czystych naczyniach, dokładnie je zamykając. Dla pewności można poddać przetwory pasteryzacji . Wtedy na pewno nie zepsują się podczas przechowywania w spiżarce.

Jak podawać dżem z agrestu?

Świeże pieczywo i domowy wyrób będą stanowiły połączenie idealne. Sprawdźcie koniecznie, jak smakuje z chałką lub chrupiącą bagietką. Słodkie naleśniki także zyskają, gdy wypełnicie je tą pyszną marmoladą.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na domowe przetwory. Oprócz dżemu z agrestu warto przygotować maliny w syropie — będą świetnym dodatkiem do deserów lub ciepłej herbaty. Spróbujcie też koniecznie świetnych ogórków gyros — są w sam raz do obiadu lub ulubionej kanapki.

Dżem z agrestu jest znakomity.png
canva/bahadir-yeniceri
Wzięła zwiędniętą natkę pietruszki i piorunem przywróciła jej jędrność. Zapamiętaj ten patent
Przetestowałam wiele receptur na rosół. Tę pokochała moja rodzina. Teraz tylko tak gotuję
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy