Moja koleżanka przyrządza bób, jak nikt inny. Nigdy za nim nie przepadałam, teraz nie mogę się oderwać
Bób pojawia się na krótko i dotychczas niespecjalnie się nim interesowałam. Moja przyjaciółka pokazała mi jednak świetny przepis na letnie pierogi z jego udziałem. Dodatki, które zaproponowała, sprawiły, że teraz nie wyobrażam sobie, bym nie przygotowała ich ponownie.
Przepis na znakomite pierogi z bobem
Bób zamknięty w delikatnym pierogowym cieście wraz z wędzonym boczkiem — tradycyjnym lub wegańskim — stanowi świetną propozycję na sycący obiad. Przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a danie zachwyci nawet sceptyków. Warto spróbować.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- około 200 ml wrzątku
- szczypta soli
Składniki na farsz z bobem
- 500 g bobu
- 100 g wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej rzepakowy (opcjonalnie)
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pierogi z bobem? W tej wersji letnie warzywo zachwyca
Specjał z bobem przygotowujemy podobnie jak każde inne pierogi — wyrabiamy ciasto, sporządzamy farsz, sklejamy paczuszki i na koniec gotujemy je w osolonym wrzątku.
Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiewamy do większej miski. Dodajemy sól i mieszamy. Stopniowo wlewamy wrzątek, za pomocą łyżki łącząc go z mąką. Gdy zaczną tworzyć się kluski, przechodzimy do wyrabiania masy dłońmi. Gotowe ciasto na pierogi przykrywamy i odstawiamy na czas przyrządzania farszu.
Sporządzenie farszu
Zaczynamy od ugotowania bobu do miękkości w osolonym wrzątku. Boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy go na suchą patelnię i wytapiamy tłuszczu. W międzyczasie obieramy cebulę i siekamy ja starannie. Podobnie postępujemy z czosnkiem.
Cebulę wrzucamy na patelnię, uprzednio usuwając boczek. Szklimy, pod koniec wrzucając czosnek. Podsmażone składniki studzimy. Łączymy je z obranym z łupin, zblendowanym bobem.
Gotowanie pierogów z bobem
W krążkach wyciętych z rozwałkowanego na cienki placek ciasta układamy porcje farsz z bobem. Sklejamy pierogi dokładnie i gotujemy je partiami w osolonym wrzątku. Po około 2 minutach od momentu wypłynięcia na powierzchnię płynu będą idealne.
Wskazówka: zamiast tradycyjnego boczku możecie używać produktu wegańskiego lub podsmażonego wędzonego tempehu. Też należy je pokroić, ale smażenie powinno odbywać się z dodatkiem oleju.
Jak podać pierogi z bobem?
Gotowe danie podajemy z wybraną okrasą. Polecamy posypanie ich sporą porcją świeżego koperku i udekorowanie śmietaną np. kokosową.
Na naszej stornie znajdziecie więcej pomysłów na podanie bobu. Spróbujcie go koniecznie w wersji z czosnkiem i chili. Być może skuszą was też znakomite placki z tego pysznego strączka.