Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja koleżanka przyrządza bób, jak nikt inny. Nigdy za nim nie przepadałam, teraz nie mogę się oderwać

Moja koleżanka przyrządza bób, jak nikt inny. Nigdy za nim nie przepadałam, teraz nie mogę się oderwać

Bób idealny na pierogi
Materiał YouTube z kanału Jak TO zrobić?

Bób pojawia się na krótko i dotychczas niespecjalnie się nim interesowałam. Moja przyjaciółka pokazała mi jednak świetny przepis na letnie pierogi z jego udziałem. Dodatki, które zaproponowała, sprawiły, że teraz nie wyobrażam sobie, bym nie przygotowała ich ponownie.
 

Przepis na znakomite pierogi z bobem

Bób zamknięty w delikatnym pierogowym cieście wraz z wędzonym boczkiem — tradycyjnym lub wegańskim — stanowi świetną propozycję na sycący obiad. Przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a danie zachwyci nawet sceptyków. Warto spróbować.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • około 200 ml wrzątku
  • szczypta soli

Składniki na farsz z bobem

  • 500 g bobu
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy (opcjonalnie)
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Ewa Minge ma 56 lat i ciało supermodelki. Figurę zawdzięcza wykluczeniu z diety jedynie 2 produktów

Jak zrobić pierogi z bobem? W tej wersji letnie warzywo zachwyca

Specjał z bobem przygotowujemy podobnie jak każde inne pierogi — wyrabiamy ciasto, sporządzamy farsz, sklejamy paczuszki i na koniec gotujemy je w osolonym wrzątku.

Przygotowanie ciasta

Mąkę przesiewamy do większej miski. Dodajemy sól i mieszamy. Stopniowo wlewamy wrzątek, za pomocą łyżki łącząc go z mąką. Gdy zaczną tworzyć się kluski, przechodzimy do wyrabiania masy dłońmi. Gotowe ciasto na pierogi przykrywamy i odstawiamy na czas przyrządzania farszu.

Sporządzenie farszu

Zaczynamy od ugotowania bobu do miękkości w osolonym wrzątku. Boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy go na suchą patelnię i wytapiamy tłuszczu. W międzyczasie obieramy cebulę i siekamy ja starannie. Podobnie postępujemy z czosnkiem.

Cebulę wrzucamy na patelnię, uprzednio usuwając boczek. Szklimy, pod koniec wrzucając czosnek. Podsmażone składniki studzimy. Łączymy je z obranym z łupin, zblendowanym bobem.

Gotowanie pierogów z bobem

W krążkach wyciętych z rozwałkowanego na cienki placek ciasta układamy porcje farsz z bobem. Sklejamy pierogi dokładnie i gotujemy je partiami w osolonym wrzątku. Po około 2 minutach od momentu wypłynięcia na powierzchnię płynu będą idealne.

Wskazówka: zamiast tradycyjnego boczku możecie używać produktu wegańskiego lub podsmażonego wędzonego tempehu. Też należy je pokroić, ale smażenie powinno odbywać się z dodatkiem oleju.

Jak podać pierogi z bobem?

Gotowe danie podajemy z wybraną okrasą. Polecamy posypanie ich sporą porcją świeżego koperku i udekorowanie śmietaną np. kokosową.

Na naszej stornie znajdziecie więcej pomysłów na podanie bobu. Spróbujcie go koniecznie w wersji z czosnkiem i chili. Być może skuszą was też znakomite placki z tego pysznego strączka.

Pierogi z bobem są pyszne.png
canva/lengel76