Smakosze.pl Przepisy Surówka z kiszonej kapusty w oryginalnym słodkim wydaniu
canva/zia_shusha, Getty Images

Surówka z kiszonej kapusty w oryginalnym słodkim wydaniu

29 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Surówka stanowi wyjątkowo ważny element każdego obiadu, ponieważ dostarcza szereg witamin i minerałów, a także mnóstwo błonnika. Poniżej pokazujemy przepis na surówkę z kiszoną kapustą w oryginalnym słodkim wydaniu. Słodycz osiąga się poprzez dodanie do niej rodzynek oraz odrobiny cukru, co pysznie komponuje się z kwaśną kapustą.

Surówka z kiszonej kapusty jest jedną z najlepszych zimowych surówek do obiadu. Kiszonka jest obecnie łatwo dostępna w każdym sklepie spożywczym, a jej probiotyczne właściwości sprawiają, że infekcje czy przeziębienie nie dotykają nas tak często.

Zwykle podaje się taką surówkę w kwaśnej wersji, jedynie z dodatkiem świeżej marchewki i ewentualnie odrobiny oliwy. Jeśli znudził ci się smak klasyki, sprawdź prostą słodką surówkę, którą można jeść wraz z pieczonymi mięsami, panierowaną rybą czy zwykłymi kotletami.

Przepis na słodką surówkę z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty

  • 2 marchewki

  • 3 łyżki rodzynek

  • natka pietruszki

  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka cukru

  • pieprz

Zacznij od wyciągnięcia kapusty z zalewy i dokładnego odciśnięcia. Sprawdź jej kwaśność i słoność - jeśli są zbyt duże, opłucz ją pod bieżącą wodą. Następnie posiekaj ją na desce do krojenia na mniejsze kawałki i wrzuć do miski.

Marchewki umyj wodą, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć ją do tej samej miski z kapustą. Rodzynki zalej zagotowaną wodą i mocz je przez kilka minut. Odsącz je z wody i wrzuć do reszty składników.

Umytą natkę pietruszki posiekaj bardzo drobno i wsyp ją do warzyw. Całość dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem, 1 łyżeczką cukru oraz olejem. Wymieszaj, wstaw do lodówki na 30 minut i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiącą i soczystą zimową surówkę teściowej. Ten tekst wyjawia prosty przepis na tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty.

Surówka

Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: staryzeszyt

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy