Smakosze.pl Przepisy Prosta i pyszna surówka z pomidorów do obiadu
canva/barol16

Prosta i pyszna surówka z pomidorów do obiadu

22 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Surówka z pomidorów to lekki, świeży i smaczny dodatek do obiadu. Idealnie pasuje do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Surówka z dodatkiem cebuli czerwonej, szczypiorku i oliwy z oliwek jest bardzo aromatyczna i z pewnością posmakuje każdemu. Poznaj przepis na pyszną surówkę z pomidorów do obiadu.

Szukasz pomysłu na wyśmienitą i banalnie prostą surówkę do obiadu? Przygotuj surówkę z pomidorów, cebuli, ogórka i szczypiorku, a rewelacyjnie uzupełni każde danie, nadając mu lekkości i świeżego akcentu.

Pomidory to niezastąpione źródło potasu, magnezu i wielu witamin, dlatego też są tak ważne w naszej diecie . Regularne spożywanie pomidorów reguluje pracę serca i ciśnienie, a także poprawia koncentrację i skutecznie obniża poziom złego cholesterolu.

Najsmaczniejsze pomidory dostaniemy w sezonie letnim, kiedy wygrzane w pełnym słońcu są słodkie i soczyste. Zimą świetnie sprawdzą się pomidory malinowe, śliwkowe i pomidorki cherry, które są mniejsze, ale wciąż słodkie. Pomidory szklarniowe, mimo, iż ładnie wyglądają, nie są słodkie i mają suchy miąższ.

Surówka z pomidorów do obiadu to doskonały dodatek do steków, placków ziemniaczanych , schabu, karkówki, kotletów wegetariańskich i każdej smażonej i pieczonej ryby. Tu poznasz przepis na doskonałe steki z antrykotu z masłem ziołowym , podaj do nich świeżą surówkę z pomidorów, a przygotujesz obłędne danie dla całej rodziny.

Przepis na surówkę z pomidorów do obiadu

Składniki na 3-4 porcje:

  • 3 duże pomidory

  • mały ogórek zielony

  • mała cebula czerwona

  • szczypiorek

  • łyżka oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

Jak zrobić surówkę z pomidorów do obiadu?

Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, ogórka pokrój w kostkę, posiekaj cebulę i szczypiorek. Wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie wymieszaj.

Pomidory i szczypiorek do surówki obiadowej

Źródło zdjęcia: canva/ EveBan Surówkę dopraw oliwą z oliwek, solą i pieprzem, ponownie wymieszaj i podaj. Surówka jest lekka, świeża i ma doskonały smak.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy