Szybko uratujesz kwaśny bigos. Prosty sposób doświadczonych kucharek
Kwaśny bigos nie stanowi już problemu. Istnieje sposób, dzięki któremu uratujesz to tradycyjne wigilijne danie. Koniecznie dowiedz się, jak uratować kwaśny bigos, wzbogacając przy tym jego smak.
Kwaśny bigos to nie problem
Jednym z dań , które musi znaleźć się na wigilijnym stole, jest bigos. Smak kiszonej kapusty wraz z dodatkami jest nie do pobicia. Niestety, czasami to sztandarowe danie wychodzi zbyt kwaśne. Wiele gospodyń spisuje go na straty, a wcale nie musi tak być. Okazuje się, że istnieje sprawdzony sposób, który pozwala uratować kwaśny bigos.
Stosują go najlepsze kucharki i kucharze, dzięki czemu przysmak z kapusty wychodzi po prostu doskonały. Dowiedz się, jak uratować kwaśny bigos. Będzie tak smaczny, że zachwyci całą rodzinę.
Dlaczego bigos wychodzi zbyt kwaśny?
Zanim poznasz sposoby na uratowanie bigosu, warto wyjaśnić, dlaczego danie może wyjść zbyt kwaśne. Jak wiadomo, bigos powstaje zarówno z białej kapusty, jak i kiszonej. To właśnie ten drugi składnik w znacznej mierze wpływa na jego smak. Jeżeli kapusta sama w sobie zawiera zbyt dużo kwasu, przeniknie on do gotowanego dania.
Dlatego tak ważne jest dokładne odciskanie kapusty z soku. Jeżeli tego nie zrobisz, nie ma się, czym martwić. Wtedy należy zastosować jedną z poniższych metod na uratowanie kwaśnego bigosu.
Jak uratować kwaśny bigos?
Na przełamanie kwaśności bigosu świetnie sprawdzi się płynny miód lub suszone śliwki. Pamiętaj tylko aby składniki dodawać z umiarem, żeby kwaśny bigos nie zamienił się w słodki deser. Miód dodajemy po łyżce tak, by kontrolować smak całej potrawy.
Inny sposób, który stosują kucharze, polega na dodaniu surowego, obranego ziemniaka. Warzywo nie tylko wyciągnie z dania kwas, ale i nadmiar soli. Trzeba pamiętać, aby przed podaniem usunąć go z garnka. Stosując te metody, nie tylko uratujesz bigos, ale też poprawisz jego smak.
Sprawdź także, czego nie dodawać do barszczu oraz poznaj sposób na przygotowanie śniadania z niestandardowych składników .