Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ugotuj cytrynę z jajkami. Śniadanie na medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.12.2024 13:33

Ugotuj cytrynę z jajkami. Śniadanie na medal

cytryna i jajka
Fot. Anna Zyśk

Trudno o coś prostszego niż przepis na pastę jajeczną. Ale odpowiednie przygotowanie jej ma swoje tajemnice. Jedną z nich, dotyczącą obierania jajek, podzieliła się z nami Ania Zyśk.

Sposób na obieranie jajek

Pasta jajeczna rzadko bywa pierwszym wyborem, jeśli chodzi o postać jajek na śniadanie. Jest w końcu tak wiele możliwości, że dodawanie sobie pracy nie zawsze jest kuszące. Jednak trochę inaczej dzieje się, kiedy mamy do wykarmienia większą grupę, jak np. na dużym rodzinnym śniadaniu. Wtedy pasta jajeczna jest łatwiejsza do przygotowania.

Wszystko sprowadza się do obrania jajek i ugniecenia ich z kilkoma dodatkami. Tymczasem Ania Zyśk, prowadząca na Instagramie profil jedz.pysznie, ma sposób, by ułatwić nam nawet tę czynność.

Nikt nie robi takich mielonych, jak Strzelczyk. Kotlety z tym dodatkiem to cudo

Jak obrać jajka na pastę

Ania Zyśk radzi, by jajka na twardo ugotować razem z cytryną. Kwas cytrynowy zawarty w soku zmiękcza wapienną otoczkę jajka. W ten sposób łatwiej obrać je bez uciążliwych okruszków i rozwalającego się wnętrza. A następnie przygotować prostą pastę jajeczną.

Składniki

  • 4 jajka
  • 30 g majonezu
  • 15 g musztardy
  • Szczypior
  • Sól i pieprz

Pomysł Ani Zyśk na śniadanie

Krok 1. Gotujemy jajka na twardo z kilkoma plasterkami cytryny.

gotowanie jajek
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Obieramy jajka, siekamy szczypiorek.

obieranie jajek
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Składniki łączymy w miseczce, przyprawiamy solą i pieprzem.

składniki pasty
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Rozgniatamy jajka z majonezem i szczypiorkiem.

rozgniatanie jajek
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Mieszamy na pastę i podajemy z pieczywem.

pasta jajeczna na bułce
Fot. Anna Zyśk