Ugotuj cytrynę z jajkami. Śniadanie na medal
Trudno o coś prostszego niż przepis na pastę jajeczną. Ale odpowiednie przygotowanie jej ma swoje tajemnice. Jedną z nich, dotyczącą obierania jajek, podzieliła się z nami Ania Zyśk.
Sposób na obieranie jajek
Pasta jajeczna rzadko bywa pierwszym wyborem, jeśli chodzi o postać jajek na śniadanie. Jest w końcu tak wiele możliwości, że dodawanie sobie pracy nie zawsze jest kuszące. Jednak trochę inaczej dzieje się, kiedy mamy do wykarmienia większą grupę, jak np. na dużym rodzinnym śniadaniu. Wtedy pasta jajeczna jest łatwiejsza do przygotowania.
Wszystko sprowadza się do obrania jajek i ugniecenia ich z kilkoma dodatkami. Tymczasem Ania Zyśk, prowadząca na Instagramie profil jedz.pysznie, ma sposób, by ułatwić nam nawet tę czynność.
Nikt nie robi takich mielonych, jak Strzelczyk. Kotlety z tym dodatkiem to cudoJak obrać jajka na pastę
Ania Zyśk radzi, by jajka na twardo ugotować razem z cytryną. Kwas cytrynowy zawarty w soku zmiękcza wapienną otoczkę jajka. W ten sposób łatwiej obrać je bez uciążliwych okruszków i rozwalającego się wnętrza. A następnie przygotować prostą pastę jajeczną.
Składniki
- 4 jajka
- 30 g majonezu
- 15 g musztardy
- Szczypior
- Sól i pieprz
Pomysł Ani Zyśk na śniadanie
Krok 1. Gotujemy jajka na twardo z kilkoma plasterkami cytryny.
Krok 2. Obieramy jajka, siekamy szczypiorek.
Krok 3. Składniki łączymy w miseczce, przyprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4. Rozgniatamy jajka z majonezem i szczypiorkiem.
Krok 5. Mieszamy na pastę i podajemy z pieczywem.