Smakosze.pl Przepisy Ta sałatka to specjalność mojej cioci ze Śląska. Cała rodzina zajada się nią nie tylko na święta
Wikipedia / Ewkaa / CC BY-SA 4.0

Ta sałatka to specjalność mojej cioci ze Śląska. Cała rodzina zajada się nią nie tylko na święta

13 grudnia 2023

Czy lubicie przysmaki kuchni regionalnej? Dla mnie takie potrawy są ciekawą podróżą kulinarną w głąb Polski. W jedną z nich wyruszyłam dzięki przepisowi cioci ze Śląska. Jej sałatka jest bardzo prosta, ale dostarcza wielu kulinarnych wrażeń.

Szałot śląski, czyli prosta i pożywna sałatka

Kuchnia polska jest pełna pysznych smaków. Tych dostarczają też smakołyki z kuchni regionalnej. Ostatnio miałam okazję skosztować szałotu śląskiego . To sałatka mojej cioci, która pochodzi właśnie z tego regionu Polski.

Szałot robi się z kilku prostych i łatwo dostępnych składników. To danie, które zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi . Do zrobienia tej śląskiej potrawy potrzebujemy śledzi, ziemniaków, ogórków kiszonych, cebuli oraz przypraw. Danie jest smaczne, pożywne i postne.

śledzie
Canva/Vladimir Mironov
Do mięsa na kotlety mielone dodaję ten aromatyczny składnik. Danie staje się idealnie soczyste, każdy chce dokładkę

Jak zrobić szałot śląski?

Składniki:

  • 3 śledzie solone
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie tego dania zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach i ich ostudzenia. Następnie obieramy i kroimy w kostkę . To samo robimy z ogórkami kiszonymi i cebulą. Teraz pora na moczenie śledzi.

Ryby musi oczyścić też z ości i pokroić w paseczki. Wszystkie składniki mieszamy, a na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy dodać odrobiny octu do smaku. Nasz szałot, czyli śląska sałatka jest już gotowa do podania.

Szałot śląski pełny regionalnego smaku

Szałot śląski jest sałatką o wyrazistym smaku. Śledzie i cebula nadają jej charakteru. Danie może być podawane jako samodzielne potrawa. Jest bardzo pożywna i postna, dlatego można ją zaserwować w Boże Narodzenie lub jako obiad w piątek.

Tę potrawę przygotujemy szybko i w bardzo prosty sposób. Warto spróbować tego regionalnego dania i posmakować śląskiej kuchni. Szałot śląski jest sycącym i prostym daniem, które będzie smakować wielu smakoszom. Pisaliśmy o tym, jak zrobić sałatkę z winogronami. Radziliśmy, jak przyrządzić sałatkę śledziową na święta.

sałatka śledziowa
Canva/Tatiana Volgutova

Źródło: przyslijprzepis.pl

Co roku na Wigilię przyrządzam ten bigos. Z tego przepisu korzystała jeszcze moja prababcia
Co się dzieje z organizmem, gdy jemy 2 banany dziennie? Zmiany są wręcz nieuniknione
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy