Do mięsa na kotlety mielone dodaję ten aromatyczny składnik. Danie staje się idealnie soczyste, każdy chce dokładkę
Czy lubicie kotlety mielone? Jeśli tak, to mój przepis przypadnie wam do gustu. Do mielonych dodaję składnik, który nadaje im wyjątkowej soczystości. Polubi go każdy smakosz i chętnie sięgnie po dokładkę takich kotletów.
Kotlety mielone z boczkiem soczyste i pyszne
Kotlety mielone często gościły na moim stole. Chętnie robiłam je na obiad, bo są smaczne i proste w przygotowaniu. Rodzina też za nimi przepada. Jednak ostatnio trochę inaczej przyrządzam to lubiane danie obiadowe.
Wszystko dzięki znakomitemu przepisowi na mielone z boczkiem. Dzięki temu lubianemu dodatkowi mielone są bardzo soczyste. Mają też wyrazisty smak i stały się w moim domu kulinarnym hitem. Takie urozmaicenie mielonych wszystkim polecam. Dodajcie do nich boczek i cieszcie się smakiem tego pysznego dania.
Te naleśniki są najlepsze do wszelkich krokietów. 1 składnik na liście to kompletne zaskoczenieJak zrobić mielone z boczkiem?
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 30 dkg boczku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- olej
- bułka tarta
Przyrządzenie mielonych z boczkiem zaczynamy od pokrojenia boczku i podsmażenia go na patelni. Po chwili dorzucamy posiekaną cebulę, a następnie składniki odstawiamy do ostygnięcia. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ostudzony boczek i cebulę.
Do składników dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę odstawimy na 30 minut. Po upływie tego czasu jeszcze raz mieszamy masę i formujemy kotlety. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Mielone z boczkiem kuszą doskonałym smakiem
Kotlety powinny być usmażone na złoty kolor. Możemy podawać je z ziemniakami i buraczkami lub ulubioną surówką. Dzięki dodaniu boczku danie jest bardzo soczyste, mięciutkie i ma wyrazisty smak. Kotlety mają też chrupiące skórkę i aż proszą się o dokładkę.
Polecam ten sposób na urozmaicenie smaku kotletów mielonych. Prosty składnik wiele zmienia i sprawia, że tradycyjne mielone smakują jeszcze lepiej niż zwykle. U mnie w domu są bardzo lubiane i zwykle już teraz tylko takie robię. Boczek nadaje im znakomitego smaku. Pisaliśmy o tym, jakie kotlety Tomasz Strzelczyk robi z mięsa mielonego. Podawaliśmy przepis na mielone z pieca zawijane w boczek.
Źródło: winiary.pl