Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Do mięsa na kotlety mielone dodaję ten aromatyczny składnik. Danie staje się idealnie soczyste, każdy chce dokładkę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.12.2023 12:19

Do mięsa na kotlety mielone dodaję ten aromatyczny składnik. Danie staje się idealnie soczyste, każdy chce dokładkę

mięso mielone
Canva/Radist

Czy lubicie kotlety mielone? Jeśli tak, to mój przepis przypadnie wam do gustu. Do mielonych dodaję składnik, który nadaje im wyjątkowej soczystości. Polubi go każdy smakosz i chętnie sięgnie po dokładkę takich kotletów. 

Kotlety mielone z boczkiem soczyste i pyszne

Kotlety mielone często gościły na moim stole. Chętnie robiłam je na obiad, bo są smaczne i proste w przygotowaniu. Rodzina też za nimi przepada. Jednak ostatnio trochę inaczej przyrządzam to lubiane danie obiadowe. 

Wszystko dzięki znakomitemu przepisowi na mielone z boczkiem. Dzięki temu lubianemu dodatkowi mielone są bardzo soczyste. Mają też wyrazisty smak i stały się w moim domu kulinarnym hitem. Takie urozmaicenie mielonych wszystkim polecam. Dodajcie do nich boczek i cieszcie się smakiem tego pysznego dania. 

boczek
Canva/oceane2508
Te naleśniki są najlepsze do wszelkich krokietów. 1 składnik na liście to kompletne zaskoczenie

Jak zrobić mielone z boczkiem?

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 30 dkg boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • olej 
  • bułka tarta

Przyrządzenie mielonych z boczkiem zaczynamy od pokrojenia boczku i podsmażenia go na patelni. Po chwili dorzucamy posiekaną cebulę, a następnie składniki odstawiamy do ostygnięcia. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ostudzony boczek i cebulę.

Do składników dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę odstawimy na 30 minut. Po upływie tego czasu jeszcze raz mieszamy masę i formujemy kotlety. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Mielone z boczkiem kuszą doskonałym smakiem

Kotlety powinny być usmażone na złoty kolor. Możemy podawać je z ziemniakami i buraczkami lub ulubioną surówką. Dzięki dodaniu boczku danie jest bardzo soczyste, mięciutkie i ma wyrazisty smak. Kotlety mają też chrupiące skórkę i aż proszą się o dokładkę.

Polecam ten sposób na urozmaicenie smaku kotletów mielonych. Prosty składnik wiele zmienia i sprawia, że tradycyjne mielone smakują jeszcze lepiej niż zwykle. U mnie w domu są bardzo lubiane i zwykle już teraz tylko takie robię. Boczek nadaje im znakomitego smaku. Pisaliśmy o tym, jakie kotlety Tomasz Strzelczyk robi z mięsa mielonego. Podawaliśmy przepis na mielone z pieca zawijane w boczek. 

kotlety mielone
Canva/manyakotic

Źródło: winiary.pl