Smakosze.pl Przepisy Ta zupa z warzyw to absolutny hit. Sekretem smaku jest 1 dodatek
fot. Canva

Ta zupa z warzyw to absolutny hit. Sekretem smaku jest 1 dodatek

15 lutego 2024

Jeden dodatek zmienia zwykłą zupę warzywną w niezwykły, sycący i pyszny posiłek. Sekret tkwi w odpowiednim jej zabieleniu. Nie jest to jednak powszechnie znana technika.

Pożywna warzywna

Zupa jarzynowa to prosta, tania i bardzo sycąca przedstawicielka tej kategorii dań. Część jej uroku polega na tym, jak wiele składników można w niej swobodnie komponować. Doskonale rozgrzewa i dostarcza do organizmu mnóstwo ważnych mikroskładników. Wszystko dzięki temu, że nie pozbywamy się wody po gotowaniu warzyw, nie wylewamy więc do zlewu naszego zdrowia.

Ten przepis jest dość niezwykły. Zupę przygotowujemy według własnego przepisu – mogą się w niej znaleźć dowolne warzywa. Istotne jest to, że na końcu gotowania zagęszczamy ją dodatkowo, zmieniając wodnisty wywar w gęsty, sycący posiłek. Osiągamy to dzięki jajku, które dodajemy do zabielania zupy.

mieszanie warzyw
fot. youtube.com/@foodrecipes-polskie
Gotuję wątróbkę i podaję jak omlet. Nikt się nie spodziewa

Zupa jarzynowa

Podajemy tu przykładowy przepis na zupę jarzynową. Warto pamiętać, że można ją swobodnie modyfikować. Podobny przepis znajdziecie na kanale Food & Recipes - Polska, skąd pochodzą ilustracje w tym tekście.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • Biała część 1 pora
  • 2 papryki: czerwona i zielona
  • 100 g śmietany 12%
  • 2 jajka

Jarzynowa zabielana jajkiem

Marchew ścieramy na tarce o grubych okach. Białą część pora i cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy w garnku aż do zeszklenia, dodajemy pora i marchewkę i dusimy, aż składniki będą miękkie. Dodajemy paprykę pokrojoną w drobną kostkę i dusimy przez kolejne 7-8 minut.

Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy 2 litrami wody (można użyć bulionu, by zupa była bardziej aromatyczna). Zupę gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

Do miski wybijamy jajka. Dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Koniecznie trzeba pamiętać, by jajko było dobrze roztrzepane. W przeciwnym razie, kiedy znajdzie się w zupie, jego ścięte kawałki będą zbyt duże. Rozrobioną śmietanę z jajkiem dolewamy do garnka, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.

Wypróbuj też przepisy na pastę z tuńczyka i pałki kurczaka pieczone razem z ziemniakami .

jajko ze śmietaną
fot. youtube.com/@foodrecipes-polskie
Koniec ze smażeniem ryb! Ta genialna zapiekanka z mintaja sama się robi, wszyscy chcą dokładek
Pakuję warzywa do rękawa i wkładam do piekarnika. Bezmięsny obiad jest hitem w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy