Awanturka niech się schowa. To najlepsza pasta rybna, jaką jadłem
![pasta z tuńczyka](https://images.iberion.media/images/1920/pasta1_5a159024d0.jpg)
Ta rewelacyjna pasta z tuńczyka ma w sobie coś z awanturki – tradycyjnej polskiej pasty z ryb i twarogu. Przepis jest jednak zupełnie świeży i wnosi bardzo ciekawą kombinację smaku do zestawu naszych smarowideł do chleba.
Nie-awanturka z tuńczyka
Sieci barów szybkiej obsługi przyzwyczaiły nas do nowego rodzaju wypełnienia kanapki: pasty z tuńczyka. To niezwykła kombinacja smaków, która najwyraźniej musi mieć w sobie jakiś magiczny składnik, dlatego nie zawsze łatwo odtworzyć ją w domu.
My jednak znamy ten magiczny składnik. Dzięki niemu pasta nabiera dodatkowego wymiaru smakowego. Okazało się, że wystarczy ją lekko zakwasić.
![odsączanie tuńczyka](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_47_9708ba9030.jpg)
Pasta kanapkowa z tuńczyka
Podobny przepis można znaleźć na kanale Recipe Tin Eats, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu. Autorzy proponują tam oparcie tej pasty o majonez. Wiemy, że wielu nie powstrzyma się przed tym dodatkiem. My proponujemy jednak wariant, który zbliża nas do tradycyjnej awanturki, a mianowicie – użycie nabiału. Dlatego w naszym przepisie nie ma majonezu – jest gęsty jogurt, najlepiej typu islandzkiego, czyli skyr.
To jednak nie wszystko. Mieszanie tuńczyka z puszki z majonezem czy jogurtem nie wystarczy, by Twoja pasta stanowiła nową jakość. Konieczne są jeszcze warzywa i wspomniana odrobina kwasu. Może to zaskakujące połączenia, ale smak jest niezwykły.
Składniki
- 400 g tuńczyka w oliwie z puszki, odsączonego z zalewy
- Duży kubek skyru lub gęstego jogurtu (można też użyć majonezu)
- 1 duża łodyga selera naciowego
- 3 duże ogórki kiszone
- 2 łyżki wody spod ogórków
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- Mały pęczek koperku
- Mały pęczek cebulki dymki
- Pieprz
Przygotowujemy tuńczykową pastę
Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt (lub majonez) i musztardę.
Selera naciowego obieramy z łykowatych części, przekrawamy wzdłuż na trzy części i kroimy w cieniutkie plasterki. Ogórki przekrawamy na ćwiartki i wykrawamy z nich gniazda nasienne. Pozostały miąższ kroimy w drobniutką kosteczkę. Cebulkę dymkę i koperek siekamy drobno.
Składniki wrzucamy do miski z tuńczykiem i mieszamy na jednolitą pastę. Przyprawiamy pieprzem i dwiema łyżkami wody spod ogórków kiszonych. Dodają one kwasowości i niezwykłej świeżości paście. W razie potrzeby można ją dosolić, ale można też regulować słoność właśnie wodą spod ogórków.
Pastę dla lepszego efektu możemy podać w „miseczkach” z sałaty rzymskiej. Jako pasta kanapkowa doskonale sprawdzi się nałożona hojnie miedzy dwa kawałki białego pieczywa.
Wypróbuj też przepisy na warzywa pieczone w rękawie i nietypową zapiekankę z mintaja.
![mieszanie pasty z tuńczyk](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_48_0735afa091.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![pulpety na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/pulpeciki_post_9794ab211a.jpg)
![wafle snickers](https://images.iberion.media/images/origin/wafle_snickers_2f86d7dd5a.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Pieniądze](https://images.iberion.media/images/origin/Pieniadze_2d832b997d.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![sklep Żabka](https://images.iberion.media/images/origin/zabka_f549e0ee3a.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_caf54091f7.jpg)