Awanturka niech się schowa. To najlepsza pasta rybna, jaką jadłem
Ta rewelacyjna pasta z tuńczyka ma w sobie coś z awanturki – tradycyjnej polskiej pasty z ryb i twarogu. Przepis jest jednak zupełnie świeży i wnosi bardzo ciekawą kombinację smaku do zestawu naszych smarowideł do chleba.
Nie-awanturka z tuńczyka
Sieci barów szybkiej obsługi przyzwyczaiły nas do nowego rodzaju wypełnienia kanapki: pasty z tuńczyka. To niezwykła kombinacja smaków, która najwyraźniej musi mieć w sobie jakiś magiczny składnik, dlatego nie zawsze łatwo odtworzyć ją w domu.
My jednak znamy ten magiczny składnik. Dzięki niemu pasta nabiera dodatkowego wymiaru smakowego. Okazało się, że wystarczy ją lekko zakwasić.
W życiu nie jadłem tak puszystych racuchów. Wszystko przez ten składnikPasta kanapkowa z tuńczyka
Podobny przepis można znaleźć na kanale Recipe Tin Eats, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu. Autorzy proponują tam oparcie tej pasty o majonez. Wiemy, że wielu nie powstrzyma się przed tym dodatkiem. My proponujemy jednak wariant, który zbliża nas do tradycyjnej awanturki, a mianowicie – użycie nabiału. Dlatego w naszym przepisie nie ma majonezu – jest gęsty jogurt, najlepiej typu islandzkiego, czyli skyr.
To jednak nie wszystko. Mieszanie tuńczyka z puszki z majonezem czy jogurtem nie wystarczy, by Twoja pasta stanowiła nową jakość. Konieczne są jeszcze warzywa i wspomniana odrobina kwasu. Może to zaskakujące połączenia, ale smak jest niezwykły.
Składniki
- 400 g tuńczyka w oliwie z puszki, odsączonego z zalewy
- Duży kubek skyru lub gęstego jogurtu (można też użyć majonezu)
- 1 duża łodyga selera naciowego
- 3 duże ogórki kiszone
- 2 łyżki wody spod ogórków
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- Mały pęczek koperku
- Mały pęczek cebulki dymki
- Pieprz
Przygotowujemy tuńczykową pastę
Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt (lub majonez) i musztardę.
Selera naciowego obieramy z łykowatych części, przekrawamy wzdłuż na trzy części i kroimy w cieniutkie plasterki. Ogórki przekrawamy na ćwiartki i wykrawamy z nich gniazda nasienne. Pozostały miąższ kroimy w drobniutką kosteczkę. Cebulkę dymkę i koperek siekamy drobno.
Składniki wrzucamy do miski z tuńczykiem i mieszamy na jednolitą pastę. Przyprawiamy pieprzem i dwiema łyżkami wody spod ogórków kiszonych. Dodają one kwasowości i niezwykłej świeżości paście. W razie potrzeby można ją dosolić, ale można też regulować słoność właśnie wodą spod ogórków.
Pastę dla lepszego efektu możemy podać w „miseczkach” z sałaty rzymskiej. Jako pasta kanapkowa doskonale sprawdzi się nałożona hojnie miedzy dwa kawałki białego pieczywa.
Wypróbuj też przepisy na warzywa pieczone w rękawie i nietypową zapiekankę z mintaja.