Biorę pałki z kurczaka, ziemniaki i robię danie proste, smaczne i w dodatku eleganckie. Za bezcen
Oto bardzo pomysłowy przepis na niezwykłe podanie bardzo zwykłych, jak by się wydawało, składników. Ziemniaki i udka kurczaka składają się tu na niezwykłą konstrukcję, która dodatkowo przyspiesza przygotowanie potrawy. Efekt zaś zaskakuje smakiem.
Kurczak na za mały piekarnik
Ten przepis rozwiązuje problem zbyt małego piekarnika i robi to w wielkim stylu. Efektem jest danie, które wygląda intrygująco już na etapie przygotowywania. Jeśli więc szykujemy wystawny obiad dla gości i ktoś zajrzy do kuchni, będzie z tym większym apetytem czekał na efekt tego niezwykłego zabiegu.
Zabieg ten jest zaś bardzo prosty i sprowadza się do wbicia czterech wykałaczek w ziemniaka pieczonego w folii. Ciekawie się zapowiada, prawda? Przyjrzyjmy się więc, jak w ten nietypowy sposób upiec pałki z kurczaka w lekko słodkawej marynacie.
W życiu nie jadłem tak puszystych racuchów. Wszystko przez ten składnikNadziewany kurczak... na wykałaczki
Podobny przepis można znaleźć na kanale Appetizing – meat recipes, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje. Metoda, którą przedstawiamy, jest tam podstawą większej potrawy. Zachęcamy jednak, by kurczaka i ziemniaki podawać z dobrą surówką, a także z ulubionym sosem.
Składniki
- 10-12 udek kurczaka
- 5-6 średnich ziemniaków
- Łyżka słodkiej papryki
- 60 ml sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- Pół łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3-4 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy
Pieczemy kurczaka razem z ziemniakami
Udka kurczaka nakrawamy w najgrubszych miejscach i nacieramy papryką. W miseczce łączymy sos sojowy, miód, pieprz, kawę (!) i przeciśnięty na prasce czosnek. Dokładnie mieszamy, zalewamy kurczaka i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Ziemniaki szorujemy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Obtaczamy je w oliwie i owijamy dokładnie folią aluminiową, pilnując, by stabilnie mogły leżeć na przekrojonej powierzchni. Połówki ziemniaków układamy na blasze i w każdą wbijamy obok siebie po cztery wykałaczki. Na tak stworzoną konstrukcję nadziewamy pałki kurczaka (mięsną stroną do dołu), by stabilnie stały w pionie. Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut, aż udka będą złociste.
Wypróbuj też przepisy na bezmięsne pulpeciki w pomidorowym sosie i niezwykłą zapiekankę z mintaja.